Miljoner till forskning om Nobelprisade teorier
En grupp nationalekonomer vid Ekonomihögskolan får 7,47 miljoner kronor från Ragnar Söderbergs stiftelse för att vidareutveckla teorier som räddat både liv och länders statskassor.
– Det här hjälper oss att ta ett första steg i att bygga en grupp i absoluta världsklass med inriktning mot beteendeekonomi och institutionell design, så kallad mechanism design, säger Tommy Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan och huvudsökande i projektet.
År 2012 fick Lloyd Shapley och Alvin Roth Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin forskning inom institutionell design, så kallad mechanism eller market design. Det låter abstrakt men tillämpningarna är av desto större praktiskt värde.
Hur utformar man regelverket för att få ett så bra utfall som möjligt när vi ska göra en offentlig upphandling, organisera njurbytesprogram eller fördela skolplatser i en kommun? Det är några exempel på av de forskningsfrågor som en ny grupp nationalekonomer på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och IFN kan komma att undersöka i forskningsprogrammet ”Beteendeaspekter på institutionell design”.
– Dåligt utformade nationella auktioner för t.ex. 3G-nät har snuvat medborgare på miljardbelopp och smartare njurbytesprogram skulle kunna rädda fler liv, säger Tommy Andersson.
Forskarna ska bl.a. studera hur förändringar i regelverken påverkar beteendet hos exempelvis företag, föräldrar eller sjukhus.
Initialt kommer nationalekonomerna Tommy Andersson, Erik Wengström och Alexander Reffgen vid Ekonomihögskolan och Ola Andersson från IFN ingå i projektet, men gruppen hoppas kunna växa betydligt under de närmaste åren.
Något som rimmar väl med stiftelsens nya fokus på forskningsgrupper och yngre talangfulla forskare.
– Vi har velat initiera och stärka nyskapande mindre forskningsmiljöer, säger Kjell Blückert, VD för Ragnar Söderbergs stiftelse.
Läs mer om anslagen på Ragnar Söderbergs stiftelses hemsida: http://ragnarsoderbergsstiftelse.se/nyheter/fyra-framstaende-projekt-utvalda