Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 februari 2014

Framgångsrik vårdmodell för dementa sprids nationellt

I ett gemensamt projekt har forskaren Annika Kjällman Alm, Mittuniversitetet och Per Hägglund, chef för enheten för anhörig- och närståendestöd vid Härnösands kommun utvecklat en modell för demensvården som ökar kvaliteten för demenssjuka och deras anhöriga, samtidigt som den sparar pengar för kommunen.

– Det är en mycket bra metod för alla parter, den sjuke, deras anhöriga och kommunen, säger Annika Kjällman Alm. Nu jobbar vi med att visa och marknadsföra den för andra kommuner och vårdtagare i Sverige.

PER-modellen ger Pedagogiska, Emotionella och Relationsbyggande verktyg som gör att den demenssjuke upplever en större trygghet i tillvaron och kan bo kvar i hemmet längre, samtidigt som den anhörige får stöd och avlastning. Metoden bygger på återkommande möten där den sjuke, deras anhöriga och vårdpersonal träffas gemensamt med andra i samma situation där man får stöd, avlastning och hjälp. Resultatet är att vårdtiden på särskilda boenden minskar och den sjuke får en ökad livskvalitet.

Framgångsrikt samarbete bakom modellen som minskar vårdkostnader
Tack vare ett nära samarbete under flera år har metoden utvecklats, utvärderats och förändrats systematiskt för att på bästa sätt anpassas till demenssjuka. Forskningsprojektet startade 2010 och Annika Kjällman Alm planerar att bli klar med sin avhandling i höst.

– Det känns väldigt bra att våra studier får direkt nytta i samhället och för den enskilde, säger Annika Kjällman Alm. Stödprogrammet kostar 3,5 miljoner kronor per år i Härnösands kommun. Det kan jämföras med boendekostnaden för en demenssjuk på ett vårdboende som är 720 000 kronor per person och år. Tack vare PER-modellen sparar Härnösands kommun varje år 5,3 miljoner kronor i vårdkostnader.

– För oss vid Härnösands kommun har samarbetet med Annika och Mittuniversitetet betytt jättemycket, säger Per Hägglund. Med det stödet har vi kunnat utveckla modellen ytterligare. Annikas roll har varit mer neutral, som en utomstående part, i resonemanget och därmed har vi fångat upp utvecklingsmöjligheter. Den största glädjen har varit att de demenssjuka och deras anhöriga är så nöjda.

När en av de anhöriga frågade Annika om hon skulle ta patent på modellen så vaknade intresset för att driva projektet vidare och sprida erfarenheterna.

– Vi har ett bra stödsystem för att nyttiggöra forskningsresultat vid Mittuniversitetet, säger Annika Kjällman Alm. Miun Innovation hjälper oss med tillvägagångssätt och metoder för verifiering av forskningsresultat, kontaktpartners och liknande. Stödet har varit helt avgörande för att ta våra idéer vidare.

– Vi har nu sökt varumärkesskydd för metoden, och det är vi stolta över, säger Per Hägglund. Det är roligt att vi som liten kommun kan ligga i framkant. Samhällsnyttan är stor och det ger legitimitet åt det vi gör. Nu ska fler kommuner få möjlighet att ta till sig modellen. Kontakter håller på att knytas med Socialstyrelsen, Anhörig-riksdagen och Sveriges kommuner och landsting. Vi hoppas att allt faller väl ut och att fler demenssjuka får stöd och hjälp för att höja livskvaliteten samtidigt som kommunerna kan spara pengar.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera