Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

5 mars 2014

Nyttig kost kan minska risken att föda i förtid

En kost baserad på frukt och grönsaker, viss fisk samt fullkornsprodukter tycks minska risken att föda för tidigt. Det visar en nordisk studie som analyserat data från 66 000 gravida norska kvinnor och som publiceras i British Medical Journal.

I studien, som utförts i samarbete mellan forskare från Göteborgs universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och norska Folkhälsoinstitutet, fick kvinnorna svara på ett vetenskapligt utvärderat frågeformulär om vad det ätit och druckit sedan graviditetsstarten.

Forskarna hade även tillgång till information om kvinnornas generella livsstil, deras utbildningsgrad, levnadsförhållande, inkomst, vikt, fysisk aktivitet, rökning, alkoholintag, antal barn samt medicinska faktorer som eventuell tidigare förtidsbörd.

Kartläggningen visar att den grupp kvinnor som åt mest ”nyttig” mat under graviditeten hade omkring 15 procents lägre risk att föda i förtid jämfört med kvinnor som hade de mest onyttiga kostvanorna. Sambandet kvarstod även efter att forskarna justerat för tio andra kända riskfaktorer för förtidsbörd.

– Det finns många anledningar för gravida att välja nyttig mat och äta rikligt med grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och vissa fisksorter, men det här är första gången vi med statistisk säkerhet kan koppla nyttig kost till minskad risk för förtidsbörd, säger Linda Englund-Ögge, forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Förtidsbörd, vilket definieras som spontan eller igångsatt förlossning före 37 fulla graviditetsveckor, kan vara förenat med akuta och långsiktiga komplikationer och är ett stort problem inom dagens förlossningsvård. Åtgärder som kan förebygga förtidsbörd är därför högt prioriterade.

Bör det här leda till förändrade kostrekommendationer för gravida?

–Nej, och det är heller inte farligt att unna sig något litet extra ibland. Men vår studie visar att de kostrekommendationer som ges till gravida kvinnor är viktiga, säger Linda Englund-Ögge:

– Att studera kostens betydelse är mycket komplext. Ett enskilt livsmedel innehåller olika näringsämnen och mat konsumeras ihop med annan mat. Det gör det svårt att veta vilken effekt ett specifikt livsmedel har. Vi visar att det finns statistisk säkerställd koppling mellan nyttig kost och minskad risk för förtidsbörd, men vår studie var inte upplagt för att identifierat den exakta orsaken till varför det är så.

Enligt Linda Englund-Ögge är analyser av hela kostmönstret och matens sammanlagda kvalitet ett viktigt komplement till kommande studier av hur enskilda livsmedel påverkar risken för förtidsbörd. Forskarnas förhoppning är att studien ska inspirera läkare, barnmorskor och andra som arbetar med gravida att uppmuntra en god kost.

Artikeln Maternal dietary patterns and preterm delivery – results from large prospective cohort study publiceras i BMJ den 5 mars.

FAKTA OM STUDIEN

I studien använde forskarna en speciell analysmetod som tar hänsyn till matvarors koppling till varandra. Detta är en teknik där man låter datorn leta efter matvaror som samvarierar med varandra. Varje kvinna tilldelades poäng för hur starkt de tillhörde tre identifierade kostmönster: <

”Nyttigt”:

Högt intag av kokta och råa grönsaker, frukt, bär, fullkornsprodukter (bröd, flingor), oljor att steka i, yoghurt, torkad frukt, nötter, vatten som dryck till maten mm.

”Onyttigt”:

Högt intag av salt och sött godis, pommes frites, blandade köttprodukter, sockersötade drycker, kakor, ketchup, bullar mm.

”Traditionellt”: Högt intag av fiskprodukter (t.ex. fiskbullar och fiskburgare), mager fisk (tex. torsk och kolja), kokt potatis, sås, margarin, lättmjölk och kokt grönsaker mm.


Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera