Artikel från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 oktober 2014

Storsatsning på life science i Göteborg

En gemensam satsning om minst 620 miljoner kronor görs på ett nytt centrum för molekylär medicin vid Göteborgs universitet. Bakom satsningen står Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Göteborgs universitet, AstraZeneca och Västra Götalandsregionen. Cancer, fetma och diabetes är några av de forskningsområden som kommer att vara i fokus.

Svensk forskning inom life science har sedan början på 1900-talet en lång och framgångsrik historia. Sveriges ställning har dock försvagats i takt med den globala ekonomins framväxt.

– Vi vill förstärka den grundläggande kompetensen inom området för att Sverige ska kunna återta sin världsledande position. Det koncept som skapats av Göteborgs universitet, där unga forskare får kontakter både med näringslivet och den kliniska verksamheten, är ett utmärkt exempel och något som kommer att stärka landets konkurrenskraft inom life science, säger Peter Wallenberg Jr, vice styrelseordförande för Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Stiftelsen har därför beslutat att bidra med 270 miljoner kronor till uppbyggnaden av ett nytt centrum för molekylär medicin i Göteborg, genom en satsning på karriärtjänster till unga forskare. Anslaget är en del av en större satsning för att stärka life science i Sverige. Tidigare har regeringen ihop med fyra universitet i Mälardalen inrättat Science for Life-laboratoriet i Stockholm/Uppsala. Laboratoriet är en nationell resurs för life science i Sverige. Det nya centrumet i Göteborg förstärker och blir en del av en rikstäckande satsning.

– Stiftelsen satsar bara på forskning i absolut världsklass. Satsningen visar att Göteborgs universitet har sådan forskning. Vi får nu möjlighet att höja oss ytterligare ett snäpp genom att rekrytera unga internationella toppkrafter till oss. Det är väldigt roligt, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet.

De forskningsområden det i första hand handlar om är cancer, fetma, diabetes, inflammatoriska sjukdomar och sjukdomar i andningsvägarna. För att resultaten av grundforskningen snabbt ska leda till nya behandlingsmetoder och komma patienter till gagn, bidrar Västra Götalandsregionen med en motsvarande satsning om 150 miljoner kronor och AstraZeneca med tid och resurser omfattande minst 40 miljoner kronor för de kommande fyra åren, med möjlighet till förlängning. Utöver detta går Göteborgs universitet in med 160 miljoner kronor.

– Akademiska samarbeten är en central del i vår strategi om att uppnå ledarskap inom forskning och att ta fram nya läkemedel som förändrar liv. Det initiativ som Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse nu tar intensifierar samarbetet mellan näringsliv, akademi och sjukvård på ett sätt som är bra för alla parter och gör Sverige och Norden till ett ännu mer attraktivt life science-kluster, säger Jan-Olof Jacke, vd AstraZeneca i Sverige.

Västra Götalandsregionen, som ansvarar för regionutveckling samt hälso- och sjukvård i Västra Götaland, välkomnar initiativet.

– Det nya centrumet för molekylär medicin skapar en attraktiv miljö i Västra Götaland för internationella forskare och företag inom life science. Genom vår medverkan kan olika sjukdomsproblem identifieras och resultaten av forskningen snabbare komma sjukvården och patienterna till del, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör vid Västra Götalandsregionen.

Den nu aktuella satsningen omfattar tio år, med start 2016. Göteborgs universitets ambition är att skapa en internationellt ledande forskningsenhet med betydligt längre livslängd.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera