Bygg din egen kirurgsimulator
Drömmer du om att bli kirurg eller tandläkare? Då kan du ladda ner KTH-doktoranden Jonas Forsslunds ritningar. Lägg sedan till den fria mjukvara som han också utvecklat och du har en färdig simulator framför dig. Projektet och verktyget, som går under namnet WoddenHaptics, har dock fler användningsområden än att testa roller inom sjukvården.
WoodenHaptics är en form av joystick som med hjälp av haptik i tre dimensioner kan användas för att känna på och modifiera virtuella objekt på en skärm. Innovationen, som ser ut som en robotarm, är i sig inte ny. Det nya är att du istället för att köpa en färdig lösning för 100 000 kronor kan få den 70 procent billigare.
– Allt som allt kostar WoodenHaptics 30 000 kronor inklusive elektronik, men jag jobbar på att pressa ner priset. Huvudpoängen är att man kan jobba direkt med tekniken utan att behöva en större förståelse för mekaniken, elektroniken och matematiken runt omkring, säger Jonas Forsslund, forskarstuderande inom ämnet människa-datorinteraktion vid KTH.
Han har själv en bakgrund inom mjukvaruutveckling och har tidigare varit tvungen att bråka med det faktum att tekniken mest av allt varit ”en svart låda” utan större chans till kreativt utforskande av möjligheter.
– Med WoodenHaptics skruvar du ihop allt och kan ägna dig åt att utforska hur den fungerar, och hur man kan förändra den. Man slipper att jobba ”från skratch”, säger Jonas Forsslund.
WoodenHaptics kan alltså användas i medicinska simulatorer. Ett exempel på tillämpning är att med hjälp av verktyget kunna undersöka en levertumörs position och form. Att formge och konstruera egna tillämpningar har tidigare varit få förunnat, det har i princip endast gjorts i väldigt specialiserade robotlabb.
– WoodenHaptics skulle kunna användas som ett intuitivt CAD-program där man skapar 3D-objekt med hjälp av handrörelser för att sedan skriva ut dem på en 3D-skrivare. eller till olika simuleringsmiljöer inom biologi för att exempelvis studera cellmembran närmare, säger Jonas Forsslund.
Han tillägger WoodenHaptics även skulle passa bra inom utbildning, till exempel för synskadade.
– I grundskolan skulle WoodenHaptics platsa. Synskadade kan exempelvis få en bättre förståelse för geometri genom att känna på räta och och trubbiga vinklar. Detta kan sedan vara ett diskussionsunderlag i undervisningen, berättar Jonas Forsslund.
Tekniken, som lyder under upphovsrättslicensen open source, skulle vidare även komma vara en viktig komponent inom robotkirurgi.
– Idag har man sällan tillgång till haptik då styr man en robotarm på distans. En kirurg använder sig ju vanligtvis av känsel när hon eller han utför en operation, säger Jonas Forsslund.
FAKTA
Jonas Forsslund presenterade precis WoodenHaptics på konferensen TEI på Stanford university och fick ta emot fina omdömen och positiv återkoppling. Arbetet har Jonas Forsslund gjort tillsammans med Michael Yip vid Stanford.
Här hittar du ritningar och övrigt information: woodenhaptics.org
Kontaktinformation
Jonas Forsslund, KTH på 076 – 014 44 64 eller jofo02@kth.se.