Förhistoriskt DNA avslöjar hundens ursprung
Människans bästa vän, hunden, kan ha funnits långt längre än vi trott. En ny studie visar att hundens föregångare skiljdes från vargen redan någon gång mellan 27 000 och 40 000 år sedan. Analyser av arvsmassan från en förhistorisk varg från Tajmyrhalvön i Ryssland visar att den var närbesläktad med den gemensamma föregångaren till dagens vargar och hundar.
Den genetiska studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Current Biology. Två av de som varit med och tagit fram studien är forskaren Pontus Skoglund, verksam vid Stockholms universitet och Harvard University i USA samt Love Dalén vid Naturhistoriska riksmuseet.
– Det verkar som hunden domesticerades mycket tidigare än man tidigare trott. Ett tänkbart scenario är att domesticeringen påbörjades redan för minst 27 000 år sedan, men att det tog många tusen år innan man på allvar började avla fram hundliknande former, säger Love Dalén.
Det kan ha varit en lång process som legat bakom att vargen blev till hund.
– En teori är att vilda vargar självmant började hålla sig i närheten av människor för att utnyttja överbliven mat, säger Pontus Skoglund, som är huvudförfattare till studien.
Kartläggningen av den förhistoriska vargens arvsmassa gjordes på en liten benbit som Love Dalén hittade vid en forskningsexpedition till Tajmyrhalvön i nordligaste Sibirien. Att benbiten kom från en varg upptäckte man dock inte förrän hemma i museets laboratorium. Till en början tänkte forskarna att benet nog inte var så gammalt, eftersom vargar är vanliga på Tajmyrhalvön än idag. Men de tog en chans och skickade det på kol-14-datering, och när resultaten kom insåg de att detta var något som kunde vara värt att göra djupgående genetiska analyser på.
De genetiska analyserna visar också att Grönlandshundar och Siberian Huskies har ett större släktskap med Tajmyrvargen än vad andra hundraser har.
– DNA är ett otroligt kraftfullt verktyg som på ett direkt sätt kan visa att den Siberian Husky du ser promenera längs gatan har ett genetiskt släktskap med en varg som levde i norra Sibirien för 35 000 år sedan, ett band som andra hundar inte har, säger Pontus Skoglund.
Länk till studien: http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(15)00432-7
Kontaktinformation
Love Dalén, Docent, Enheten för bioinformatik och genetik, Naturhistoriska riksmuseet: love.dalen@nrm.se Mobil: +46 70 777 27 94 Pontus Skoglund, Forskare, Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet, skoglund@genetics.med.harvard.edu alt pontus.skoglund@arklab.su.seMobil: +1 617 901 25 05 Presstjänst Stockholms universitet: 08-16 40 90 alt press@su.se Presskontakt Naturhistoriska riksmuseetEpost: martin.testorf@nrm.seTelefon: +46 8-519 540 37