Så undviker du fästingen i sommar
Vi står nu inför midsommar – den helg då flest blir bitna av fästingar vilket kan leda till både borrelia och TBE. Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier, men sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Om du inte får behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna.
Borrelia behandlas med antibiotika. Det finns inget vaccin mot sjukdomen.
– Det finns all anledning att undvika att bli fästingbiten. Att till exempel klä sig i långärmade tröjor, långa byxor och att använda gummistövlar om du är ute i naturen är ett tips men kanske inte så kul när solen skiner. Låt tröjan vara nedstoppad innanför linningen och använd mörka kläder för då attraheras inte fästingarna lika lätt, berättar Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge Tekniska Högskola och Sveriges främste expert på borreliainfektion.
Många blir dock bitna varje år. Då gäller det att ta bort fästingen och vara uppmärksam på om huden på platsen för fästingbettet rodnar.
– Det är viktigt att poängtera att märket efter bettet inte alls behöver vara ringformat, säger Johan Sanmartin Berglund. Märket kan lika gärna vara oregelbundet format och homogent rodnat. Det viktiga är att misstänka borreliainfektion om man på platsen för ett fästingbett får en hudförändring ett par dagar upp till några veckor efter bettet. Då kan antibiotikabehandling snabbt bota infektionen.
Den som blir biten av en fästing riskerar även att få TBE vilket är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. En tredjedel av de som smittas får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Till skillnad från borrelia kan du dock vaccinera dig mot TBE.
– Aspö i Karlskronas skärgård är ett riskområde för TBE. Sedan 2002 genomförs vaccinationskampanjer på ön vilket har lett till att vi undvikit nya sjukdomsfall av TBE, avslutar Johan Sanmartin Berglund.
Vanliga tecken på att du smittats av borrelia:
- trötthet
- huvudvärk
- värk i muskler och leder
- en hudrodnad som är större än fem centimeter i diameter
Källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Borreliainfektion/
För mer information:
Johan Sanmartin Berglund på telefon: 0455-38 54 71 eller via e-post: johan.sanmartin.berglund@bth.se. Se även www.bth.se