Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Barn på förskolor som tillämpar normmedveten pedagogik gör mindre könsstereotypa antaganden om andra barn. De är också mer intresserade att leka med nya barn av motsatt kön. Det visar resultat från forskare vid bland annat Uppsala universitet som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Experimental Child Psychology

Ett antal svenska förskolor har på olika sätt uppmärksammats för sin pedagogik där pedagogerna är mer medvetna om att inte bekräfta könsrelaterade normer. Exempel på pedagogiska grepp som används vid dessa förskolor är användandet av det könsneutrala pronomenet ”hen” och att undvika att behandla barnen på ett traditionellt könskodat sätt, till exempel genom att inte ge flickorna komplimanger för deras kläder.

Trots att detta sätt att arbeta inom förskolan fått relativt stor uppmärksamhet har det tidigare saknats kvantitativa analyser av hur sådan pedagogik påverkar barnens uppfattningar om kön. I den nya studien har forskarna intervjuat 30 barn från en förskola där normmedveten pedagogik tillämpas och 50 barn från tre kontrollförskolor i samma område i Stockholm.

Mindre könsstereotypa
Analyser av intervjuresultaten visade att barnen från förskolan med normmedveten pedagogik var mer intresserade av att leka med barn av det motsatta könet. De var också mindre benägna att visa könsstereotypiska åsikter. Barnen från förskolan med normmedveten pedagogik var dock inte mindre benägna än andra barn att automatiskt lägga märke till individers kön.

Eftersom genusneutrala förskolor är relativt ovanliga i Sverige var urvalet i studien litet. Trots att effekterna som forskarna observerat är statistiskt säkerställda så för en liten studie med sig ett visst mått av osäkerhet.

Eftersom det är barnens föräldrar som väljer förskola till sina barn så väcks även frågan om det kan vara skillnader i familjebakgrund som skapade effekterna. Effekterna kvarstod dock efter att forskarna hade plockat bort de familjer som uppgett att de valt förskolan just på grund av genuspedagogiken.

Möjlighet för framtiden
– Sammantaget visar resultaten att endast könsneutral pedagogik inte leder till att barnen slutar använda kön för att kategorisera människor, men det minskar deras tendenser att välja bort människor baserat på kön och att göra könsstereotypiska antaganden. Det här kan bredda barnens möjligheter för framtiden, säger Ben Kenward, gästforskare på Barn- och Babylabbet vid Uppsala universitet och lektor i psykologi vid Oxford Brookes University.

Studien är utfört i samarbete med Kristin Shutts från University of Wisconsin-Madison, USA, och Christine Fawcett, Helena Falk och Anna Ivegran vid Uppsala universitet.

Artikel:
Shutts et al. (2017) Early preschool environments and gender: Effects of gender pedagogy in Sweden, Journal of Experimental Child Psychology

Kontakt:
Ben Kenward, gästforskare på Barn- och Babylabbet vid Uppsala universitet och lektor i psykologi vid Oxford Brookes University, e-post:bkenward@brookes.ac.uk, tel. +44 7857 445653.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera