Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Risken för att drabbas av en fraktur ökar med cirka 30 procent efter en gastric bypass. Också fallolyckorna ökar efter gastric bypass, som är den vanligaste överviktsoperationen idag.

– Gastric bypass är en väletablerad metod med goda resultat för att minska fetma, diabetes och dödlighet, så självklart betyder inte våra fynd att man ska sluta operera, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare på universitetssjukhuset.

Studien bygger på registeruppgifter om 38 971 patienter opererade med gastric bypass, varav 7 758 med diabetes och 31 213 utan. De opererade har jämförts med en lika stor grupp icke-opererade personer med likvärdig sjuklighet och bakgrundsdata.

Fallolyckor kan bidra
Sammantaget har gruppen opererade cirka 30 procents ökad frakturrisk. För personer utan diabetes är riskökningen 32 procent, med diabetes är den 26 procent. Riskökningen gäller frakturer generellt, med undantag för underbenen som tvärtom klarar sig bättre när kroppsvikten sjunker.

Resultaten rimmar med tidigare forskning i fältet, men den aktuella studien är på grund av sin storlek statistiskt starkare. Underlaget är också mer likvärdigt eftersom forskarna fokuserar på den dominerande metoden för fetmakirurgi, gastric bypass, och utesluter andra.

Vid gastric bypass kopplas större delen av magsäcken och en del av tunntarmen bort. Maten kommer direkt ner i tunntarmen i stället för att passera hela magsäcken, vilket ger ökad mättnadskänsla. Personen äter mindre och näringsupptaget minskar vilket leder till viktnedgång.

Viktigt utvärdera risker
Den vanligaste hypotesen kring mekanismen bakom ökad frakturrisk efter fetmaoperation har varit just viktnedgång och att skelettet förlorar i styrka av den minskade belastningen. I studien var inte frakturrisken relaterad till graden av viktminskning.

Däremot sågs en ökad risk för fallolycka efter operation, vilket i sig kan bidra till ökad frakturrisk. Frågan om varför de opererade oftare faller, med eller utan fraktur som följd, har inget tydligt svar ännu.

– Att frakturrisken är förhöjd och dessutom verkar öka med tiden betyder att det kommer att vara viktigt att följa opererade patienter, utvärdera frakturrisken och vid behov sätta in åtgärder för att förebygga frakturer, säger Kristian Axelsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ST-läkare i ortopedi på Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Studien:
Fracuture risk after gastric bypass surgery – a retrospective cohort study

Kontakt:
Kristian Axelsson, kristian.axelsson@gu.se
Mattias Lorentzon, mattias.lorentzon@medic.gu.se

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera