Småkärlssjuka vanlig orsak till hjärtsvikt
Småkärlssjukdom kan vara en viktig bakomliggande orsak till hjärtsvikt där pumpförmågan är bibehållen. Vid småkärlssjuka, som drabbar fler kvinnor än män, drabbas hjärtmuskeln av syrebrist trots att kärlen ser friska ut.
Hjärtsvikt är den vanligaste orsaken till inläggning på sjukhus och orsakar stort lidande. Hjärtsvikt med bibehållen pumpförmåga, som är en av de två huvudtyperna av hjärtsvikt, saknar idag vetenskapligt beprövade behandlingar. Mer forskning behövs för att kunna förstå hur sjukdomen utvecklas och hur den skall behandlas.
– Resultaten kommer att ha stor betydelse för att kunna identifiera patienter med risk för att utveckla sjukdomen, men kommer framför allt att ha avgörande betydelse för att kunna ta fram läkemedel för behandling av patienter med hjärtsvikt där pumpförmågan är bibehållen, säger Lars Lund, överläkare och professor vid institutionen för medicin, vid Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom studien som är den första av sitt slag.
Den visade att 75 procent av patienterna hade så kallad småkärlssjukdom. Vid småkärlssjukdom ser hjärtats kranskärl inte ut att ha förträngningar eller plack vid kranskärlsröntgen, men har samtidigt skador i endotelet som täcker blodkärlens insida. Blodkärlen fungerar då inte som de ska, vilket kan leda till negativa förändringar i hjärtmuskeln. Forskarna drar därför slutsatsen att småkärlssjuka kan vara en viktig bakomliggande sjukdomsmekanism hos patienter med hjärtsvikt där pumpförmågan är bibehållen.
Studien:
Prevalence Of Microvascular Dysfunction in Heart Failure with Preserved Ejection Fraction: PROMIS-HFpEF. Sanjiv J. Shah, Carolyn S. P. Lam, Sara Svedlund, Antti Saraste, Camilla Hage, Ru-San Tan, Lauren Beussink-Nelson, Maria Lagerström Fermer, Malin A. Broberg, Li-Ming Gan och Lars H. Lund. European Heart Journal
Kontakt:
Lars Lund, professor, överläkare, Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, lars.lund@ki.se