Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Coronaviruset kan ha större förmåga att spridas än enligt de skattningar som världshälsoorganisationen WHO arbetar efter. Det visar en genomgång av studier om virusets överförbarhet som forskare vid bland annat Umeå universitet har genomfört.

– Vår genomgång visar att coronaviruset har minst lika stor överförbarhet som SARS-viruset. Det säger en del om situationens allvar, säger Joacim Rocklöv, professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet och en av studiens författare.

Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att coronaviruset har en överförbarhet, uttryckt som så kallat reproduktionsnummer, i spannet 1,4 – 2,5. Reproduktionsnumret är ett mått på hur många personer en smittad person för viruset vidare till i en tidigare helt frisk befolkning. Ju högre tal, desto mer överförbart virus och desto större risk för snabb spridning. Vid reproduktionsnummer under 1,0 är det troligt att epidemin dör ut av sig själv.

Hög överförbarheten

Forskare vid Umeå universitet, i Heidelberg och i Zhangzhou i Kina, har gjort en genomgång av ett antal vetenskapliga studier av coronaviruset, SARS-CoV-2. Totalt fann forskarna tolv studier av tillräcklig kvalitet. Studierna består av uppskattningar av spridningstakten utifrån de utbrott som observerats i befolkningen i Kina och baseras på statistiska och matematiska metoder.

De tidigaste studierna indikerade en relativt låg överförbarhet av viruset. Därefter steg överförbarheten mycket kraftigt, för att i de senaste studierna stabiliseras i spannet 2 – 3. Genomsnittsvärdet i studierna blev 3,28 och medianvärdet 2,79. Alltså klart högre än WHO:s skattning på 1,4 – 2,5.

– Ser man till hur corona-epidemin faktiskt utvecklas, tycks verkligheten stämma väl eller till och med överträffa den högre tillväxttakten i våra beräkningar. Trots alla åtgärder som sätts in, har coronaviruset redan spridits betydligt mer än SARS gjorde, säger Joacim Rocklöv.

Vetenskaplig artikel:

The reproductive number of COVID-19 is higher compared to SARS coronavirus. Journal of Travel Medicine.

Kontakt:

Joacim Rocklöv. Professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, joacim.rocklov@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera