1. 28 maj 2020

    Naturen har blivit svenskarnas kyrka

    Många svenskar har en andlig relation till naturen, enligt forskare. Det får konsekvenser för allt ifrån hur vi hanterar coronakrisen till hur vi kan skydda miljön.

  2. 28 maj 2020

    En spraydusch i näsan kan bli framtidens coronavaccin

    Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller. Genom ett brett samarbete mellan flera lärosäten och externa aktörer försöker ett pilotprojekt på Chalmers hitta ett nytt sätt att tackla såväl covid-19 som andra virus som angriper våra celler.

  3. 28 maj 2020

    Hur RNA-molekyler rör sig kan bidra till nya cancerläkemedel

    En viss RNA-molekyl, som spelar en viktig roll i cancer, kan påverka sin aktivitet genom att förändra sin struktur. Upptäckten öppnar för helt nya strategier att behandla olika typer av cancer.

  4. 28 maj 2020

    Därför byter antarktiska enzymer skepnad i värme

    Enzymer från köldälskande organismer som lever vid låga temperaturer, nära vattnets fryspunkt, slutar fungera redan omkring rumstemperatur. Med hjälp av stora datorberäkningar har forskare vid Uppsala universitet tagit reda på varför. Det kan bli nyckeln till att designa om enzymer med nya...

  5. 28 maj 2020

    Dränagesystem i innerörat kan förklara uppkomst av yrselsjukdom

    Balansorganet i innerörat är omgivet av kroppens hårdaste ben. Med hjälp av så kallad synkrotronröntgen har forskare vid Uppsala universitet upptäckt ett dränagesystem som förmodligen spelar en stor roll för uppkomsten av den vanliga och besvärliga sjukdomen Meniere. 

  6. 28 maj 2020

    Svensk studie om covid-19 och graviditet inleds

    Hur påverkas graviditet och fosterutveckling av covid-19, och vad händer med hälsan hos mamma och barn efter förlossningen? Det är frågor som står i fokus för en nationell studie som nu inleds i Göteborg. En majoritet av landets förlossningskliniker omfattas.