Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång – men vad vet vi egentligen om det som sprutas in i armen? Och hur hade världen sett ut om inte vaccin fanns? Här har vi samlat artiklar om coronavaccin.

Vaccineringen mot covid-19 har lett till ett ökat intresse för vacciner i allmänhet och för coronavaccin i synnerhet. Men vad innehåller vaccin – mer än sin verksamma substans? Hur går det till när man tar fram vacciner? Och hur kan man veta att vaccinet är säkert?

Här kan du klicka dig vidare till våra artiklar i ämnet!

Nytt coronavaccin ska ge bredare skydd

Ett nytt coronavaccin rustas för att klara muterade virus. Det nya vaccinet innehåller fler delar av coronaviruset, som inte muterar lika lätt som spikprotein.

Läs artikeln: Nytt coronavaccin rustas för att klara muterade virus

Är vi immuna nu?

Covid-19 ökar i Europa trots hög vaccinationsgrad. Ingen blir fullständigt immun, säger forskare. Men forskning visar också att genomgången covid och en eller två vaccindoser ger det bästa skyddet mot att bli sjuk.

Läs artikeln: Är vi immuna nu?

Världen utan vaccin

Utan vaccin skulle social distans, hemkarantän och munskydd vara det enda att ta till när en smitta som coronapandemin slår till. Att leva livet fullt ut och tillgodose våra behov av sociala kontakter och närhet skulle bli omöjligt.

Läs artikeln: Hur skulle världen sett ut om inte vaccin fanns?

Så har coronavaccinerna testats

Vaccinerna mot covid-19 har tagits fram på samma sätt som andra vacciner, men på rekordtid. Finns det några risker med det? Och hur testas de egentligen för att bli godkända för människor?

Läs artikeln: Hur testar man coronavaccinerna?

Vad finns egentligen i sprutan?

Aborterade foster, kylarvätska och kvicksilver… Eller bara salt och socker? Missuppfattningarna om vaccininnehållet är många. Vad är det egentligen som sprutas in i armen? Det har vi svarat på här!

Läs artikeln: Vad finns egentligen i sprutan?

Jakten på vaccin mot coronavirus

I början på 2020 fanns varken vaccin eller läkemedel mot coronaviruset – men forskning pågick redan på flera platser i världen, även i Sverige. Den här artikeln ger en ögonblicksbild av läget i februari 2020.

Läs artikeln: Jakten på vaccin mot coronavirus

Vaccination mot covid-19 säkert för gravida

Det finns ingen ökad risk för komplikationer under graviditeten vid vaccination mot covid-19. Det visar en stor studie av forskare vid Karolinska Institutet i Sverige och Folkhälsoinstitutet i Norge.

Läs mer: Vaccination mot covid-19 säkert för gravida

Så länge skyddar vaccinet

Skyddet av vaccin mot att insjukna i covid-19 avtar successivt efter ett antal månader, beroende på vaccintyp. Skyddet mot att bli svårt sjuk bibehålls däremot betydligt bättre över tid, visar en studie från Umeå universitet.

Läs mer: Så länge skyddar vaccinet

Två vaccindoser boostar antikroppsnivåerna
i luftvägarna

Antikroppar i luftvägarna försvinner snabbt efter genomgången sars-cov-2-infektion, men vaccination resulterar i en kraftig ökning av antikroppsnivåerna, särskilt efter två doser vaccin.

Läs artikeln: Två vaccindoser boostar antikroppsnivåerna i luftvägarna

Två olika vaccin gav bättre skydd mot covid-19

De som fick första sprutan med Astra Zenecas vaccin och ett mRNA-vaccin i spruta nummer två löpte mindre risk att bli sjuka i covid-19, än de som fick bägge doserna av Astra Zenecas vaccin, visar en studie från Umeå universitet.

Läs artikeln: Två olika vaccin gav bättre skydd mot covid-19

Coronavaccination minskade smittspridningen inom familjen

Personer som inte var immuna mot covid-19 löpte klart lägre risk både att smittas och att bli allvarligt sjuka om deras familjemedlemmar vaccinerat sig. Det visar en studie vid Umeå universitet.

Läs artikeln: Coronavaccination minskade smittspridning inom familjen

Tredje dos vaccin till äldre anser expertgrupp

Äldre och viss vårdpersonal bör få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det anser Vetenskapsakademins expertgrupp. Även ungdomar mellan 12 och 15 år bör vaccineras om smittspridningen av coronaviruset ökar.

Läs mer: Tredje dos vaccin till äldre anser expertgrupp

Storsatsning på snabbare vaccin

Covid-19 -vaccinerna var ett undantag, i vanliga fall tar det mer än tio år att få fram ett nytt vaccin. EU och läkemedelsindustrin storsatsar nu på att snabba på framtagningen även av andra nya vaccin – bland annat mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Läs mer: Storsatsning på snabbare vaccin

Därför kan vissa vacciner vara bättre än andra

Vissa av vaccinerna mot covid-19 tar sig in i cellerna med hjälp av ett annat protein och en annan väg än man tidigare hade trott. Detta kan förklara varför vissa av de så kallade vektorbaserade vacciner kan vara bättre än andra.

Läs artikeln: Därför kan vissa vacciner vara bättre än andra

Vaccination med olika vaccintyper kan förstärka effekten

Ett nyutvecklat covid-19-vaccin från en så kallad dna-vaccinplattform har visat sig effektivt i möss. Olika vaccintyper och plattformar har sina specifika fördelar och kan därför fungera bättre tillsammans.

Läs artikeln: Vaccination med olika vaccintyper kan förstärka effekten

Förväntningar på coronavaccin ger slarv med distansering

När vaccinationerna mot covid-19 startat riskerar vi att slarva med social distansering. Informationen om vaccinerna kan alltså paradoxalt nog accelerera spridningen av viruset.

Läs artikeln: Förväntningar på coronavaccin ger slarv med distansering

Paradoxen som kan vara nyckeln till effektivare vaccin

När ett nytt vaccin tillverkas använder man vanligen delar av mikroorganismens yta där flest antikroppar fastnar. Men, vaccin tycks bli effektivare om istället mindre ”populära” delar används.

Läs artikeln: Paradoxen som kan vara nyckeln till effektivare vaccin

En spraydusch i näsan – framtidens coronavaccin

Ett coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller kan vara ett nytt sätt att tackla såväl covid-19 som andra virus som angriper våra celler.

Läs artikeln: En spraydusch i näsan kan bli framtidens coronavaccin

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera