Kvinna i profil håller nyfödd mot sin axel
Bild: Unplash/Hollie Santos
Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett ultraljud och ett samtal med en läkare. Det minskar oro hos kvinnor som har fött med kejsarsnitt, visar studie.

Det är vanligt att kvinnor som har gjort kejsarsnitt oroas över hur livmodersärret läker och hur de ska klara en ny graviditet och förlossning.

Detta gör en obstetriker

Obstetrik är läran om graviditet, förlossning, tiden efter födseln och relaterade tillstånd hos kvinnan under/efter graviditet och förlossning. En obstetriker (förlossningsläkare) jobbar nära barnmorskor. På förlossningen är läkarens främsta roll att arbeta med alla komplicerade förlossningar, till exempel kejsarsnitt, medan barnmorskan ansvarar för normala förlossningar.

Källa: Karolinska institutet

Brist på information skapar oro

På den sedvanliga kontrollen efter födseln, hos en barnmorska, ska mycket avhandlas: Hur den som har fött mår, hur amningen går, med mera. Men det är ofta sparsamt med information om hur livmodern har läkt efter ett kejsarsnitt, säger Karin Sjöström, psykiatriker och docent i vårdvetenskap vid Malmö universitet.

Bristen på information skapar oro, menar hon. En del som fött med kejsarsnitt undrar exempelvis om det är möjligt att föda igen – och i så fall hur.

– Det finns en stor oro hos de här kvinnorna. De tror inte att de kommer klara en vaginal förlossning och vill ha ett nytt kejsarsnitt nästa gång de väntar barn, trots att upprepade snitt innebär ökade risker, säger Karin Sjöström.

Kvinnor erbjuds ultraljud och samtal

Hon och forskarkollegor har studerat vad som händer om kvinnor efter ett kejsarsnitt får mer uppföljning. I studien fick 1 000 kvinnor träffa en obstetriker sex till nio månader efter kejsarsnittet.

Alla fick inför och efter undersökningen fylla i ett formulär om sin ångestkänslighet och oro.

Under mötet undersökte obstetrikern ärret, gjorde en ultraljudsundersökning och kunde bekräfta för kvinnorna att det såg gynnsamt ut inför en ny graviditet. Kvinnorna erbjöds även uppföljning vid en ny graviditet.

Ångesten sjönk

– Vi kan se att ångesten sjönk hos samtliga efter besöket. Till och med de som hade riktigt hög ångest kom ner till normala nivåer – och det är inte lätt att åstadkomma bara på ett vårdbesök, säger Karin Sjöström.

Både kvinnor som hade gjort kejsarsnitt av eget val och de som behövt akut kejsarsnitt medverkade i studien. Forskarna kunde inte se någon betydande skillnad mellan grupperna.

Både samtal och ultraljud viktiga

Karin Sjöström säger att både samtalet och ultraljudsundersökningen tycktes fylla en viktig funktion. Forskarna hoppas att den studerade typen av samtal och undersökning ska kunna genomföras som standard i vården efter kejsarsnitt.

Vetenskaplig artikel:

Anxiety reduction through obstetric consultation combined with ultrasound examination in women after cesarean section (Olga Vikhareva, Ekaterina Nedopekina och Karin Sjöström), Journal of Affective Disorders Reports.

Kontakt:

Karin Sjöström, psykiatriker och docent i vårdvetenskap vid Malmö universitet
karin.sjostrom@mau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera