Fler unga tycks få tandlossning, parodontit. Det visar studier från Umeå universitet – som även visar att parodontit går att upptäcka tidigt. Därmed kan också behandling sättas in i ett tidigt skede.
Tandlossning, parodontit, ökar med stigande ålder och har länge varit en mycket ovanlig sjukdom hos svenska ungdomar. I genomsnitt drabbas bara cirka en på tusen tonåringar i Sverige. I andra delar av världen, bland annat i många länder i Afrika, är sjukdomen vanligare.
Parodontit, tandlossning
Parodontit innebär att tändernas fäste förstörs på grund av en inflammation som orsakas av bakterier i munhålan.
Analyser av odlingar av bakteriefloran visar en högre förekomst av specifika bakterier i munhålan hos personer med parodontit. Dessa bakterier trivs i området mellan tandköttet och tanden. Den orala mikrofloran etableras tidigt i livet och överförs i huvudsak från föräldrar och äldre syskon, medan överföring mellan vuxna individer med redan etablerad munflora anses vara försumbar.
Källa: Umeå universitet
Enligt analyser av data från ungdomars tandvårdsbesök i Västerbotten verkar parodontit öka där. Det handlar om data från 1 600 ungdomars besök i tandvården i regionen, vid 15 års ålder.
Ökningen kan kopplas till att fler än tidigare har sitt ursprung i delar av världen där sjukdomen är vanligare, enligt doktoranden och tandläkaren Mark Lindholm som har skrivit en avhandling i ämnet vid Umeå universitet.
Fortfarande handlar det dock om relativt låga siffror, cirka en på 100 hade sjukdomen.
Parodontit kan upptäckas tidigt
Ett annat resultat från avhandlingen är att det gick att se början på parodontit tidigt i sjukdomsprocessen. Det handlade om mycket små förändringar, synliga på röntgen. Detta öppnar för möjlighet att bekämpa sjukdomen, säger Mark Lindholm.
– Om tandläkaren vet vad hen ska hålla utkik efter på röntgenbilderna, och därmed hittar tidiga stadier av parodontit, kan man sätta in behandling tidigt så att inga tänder behöver förloras, säger Mark Lindholm.
Avhandling:
Parodontit hos ungdomar, närvaro av Aggregatibacter-arter och interaktioner med värden, Mark Lindholm
Kontakt:
Mark Lindholm, tandläkare och doktorand vid Umeå universitet
mark.lindholm@umu.se