En gren på ett barrträd i motljus, skog och vatten bakom
Bild: Jasper Graetsch, Unsplash
Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En mer blandad skog kan ge mindre problem med granbarkborre, enligt en ny avhandling.
– Vi måste öka mångfalden av trädtyper för att stå emot skador på våra skogar, säger Matilda Lindmark, doktor i biologi vid Mittuniversitetet.

Matilda Lindmarks forskning har varit en del av skogsskadenätverket som Skogsstyrelsen startade i samband med att problemet med granbarkborre uppdagades runt år 2012.

I granskogen fångas flest borrar

– Miljösidan menar att homogena skogar är problemet. En annan sida som är mer produktionsinriktad säger att det är de skyddade skogarna med gammal död gran som bidrar till problemet med granbarkborrar, säger Matilda Lindmark och fortsätter:

– Jag har visat på att så inte är fallet, det är i granskogen man fångar mest borrar – ju större inblandning av tall desto mer naturliga fiender och färre borrar.

Fällor med svamp

Matilda Lindmark har i sin avhandling undersökt skogsskador i brukade skogar i Jämtland och Västernorrland. En del i avhandlingen rör hur fällor kan minska risken för att skog angrips av granbarkborre.

– Vi har ökat fällornas effektivitet genom att hitta nya ämnen som avskräcker granbarkborrar. Det kan bli en betydande del i att skydda viktiga skogskanter framöver, säger hon.

Svampar har använts som lockbeten, bland annat.

– Dels har vi gjort ett projekt där vi ”boostat” traditionella feromonfällor med svampsubstanser. Det vi såg var att om man blandar in svampdofterna så minskar antalet fångade barkborrar. Vi tänker att en svampdoft kan bli ett ännu effektivare sätt att få barkborrar att inte flyga dit överhuvudtaget, säger Matilda Lindmark.

– Det vi använt tidigare är lövbarksdoft, men vi kan inte se att det har hjälp mot antalet barkborrar. Man inser vilket komplext luktsinne en sådan liten barkborre har. Även om det har forskats om det länge är det så mycket vi inte vet.

Nytt viltskyddsmedel

Matilda Lindmark har även studerat alternativa viltskyddsmedel och utgått från tidigare forskning som bland annat handlar om grankbark och om trädens försvarsmekanismer.

– Sedan har jag utvecklat det vidare och gjort två stora fältförsök där jag plockat torkad granbark vid stora sågverk, kokat i etanol och löst ut försvarsämnena som älgarna känner doften av och som de väljer att avstå från att äta. Det finns andra viltskyddsmedel på marknaden, men det här kan bli billigare. Ett alkoholbaserat medel fungerar dessutom när det är kallt ute, säger Matilda Lindmark.

Avhandling:

Increased resilience in managed boreal forests: Controlling damage by spruce bark beetle and moose in Sweden, Matilda Lindmark

Kontakt:

Matilda Lindmark, doktor i biologi vid Mittuniversitetet
matilda.lindmark@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera