Avlägsna regioner som Arktis är ofta beroende av dieselgeneratorer för sin energiförsörjning. Nu har forskare vid KTH utvecklat en hållbar lösning – ett litet energisystem som drivs av sol-och vindkraft.
Många arktiska samhällen är beroende av dieselgeneratorer som har en betydande påverkan på både klimatet och den lokala ekonomin.
Trots att Arktis har ett stort utbud av förnybar energi genom både vind- och solkraft, har lösningar för att utnyttja energikällorna för stabil elförsörjning hittills varit otillräckliga.
Forskning vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, pekar nu ut hur ett hållbart elförsörjningssystem för avlägsna regioner och städer kan se ut.
Väte i lagringen
Forskaren Qianwen Xu, biträdande lektor i elkraftteknik vid KTH, visar att det är möjligt att lagra energi över tid genom att använda väte som en viktig komponent i lagringen.
Det sker i så kallade mikronät, som är ett litet samverkande energisystem där både vind- och solkraft kan utnyttjas.
Mikronäten kan i princip sättas upp var som helst. Energisystemet styrs bland annat genom realtidskoordinering för stabil elförsörjning under växlande väderförhållanden. Det finns också en hårdvarulösning som förenklar installation och användning.
– Den designade förnybara energi-väte-mikronätlösningen kan placeras ut direkt i olika arktiska samhällen. Det kan utnyttja vind- och solkraft fullt ut och extra väte kan exporteras för användning inom industri och transporter, säger Qianwen Xu.
Grönland har visat intresse
Att införa systemet ligger mellan ett och två år framåt i tiden.
– Jag har fått bra respons och många som är intresserade av att bygga den här lösningen på bland annat Grönland, säger Qianwen Xu.
Systemet kan också främja hållbara energiomställningar i byggnader i städer. Ett annat projekt pågår i Stockholm för implementering av mikronät för smarta byggnader i staden.
Text: Emelie Smedslund och Christer Gummeson
Artikeln är tidigare publicerad på KTH:s webbplats.