Unga överviktiga har ökad risk för blodpropp senare i livet
ÖverviktHjärt-kärlsjukdomarVård och omsorgÖvervikt och fetma i barndomen eller i tonåren ökar risken att drabbas av en blodpropp i vuxen ålder. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Kopplingen mellan fetma och blodproppar är känd sedan tidigare. Det har däremot varit oklart i vilken grad förhöjt kroppsmasseindex, BMI, under barndom och pubertet påverkar risken för blodproppar senare i livet.
En studie vid Göteborgs universitet har nu undersökt sambanden.
Två grupper har högre risk
Forskarna har studerat hälsodata från drygt 37 000 män som föddes i Sverige mellan 1945 och 1961.
Resultaten visar att BMI vid både 8 och 20 års ålder kan, oberoende av varandra, kopplas till blodproppar i ben eller lunga.
Blodpropp kan vara livshotande
Blodpropp är vanligast i benen. Den börjar ofta i ett blodkärl i en vad med svullnad, smärta och rodnad som vanliga symtom. En tidigt behandlad propp är sällan farlig. Men om den lossnar, följer med blodet till lungorna och fastnar, så kallad lungemboli, kan situationen bli livshotande.
Två grupper hade i vuxen ålder tydligt ökad risk för så kallad venös blodpropp, det vill säga en propp i ben eller lunga. Det var personer som hade haft övervikt i både barndom och som unga vuxna, men också individer med normalvikt i barndomen och övervikt först som unga vuxna.
– Vår studie visar att både övervikt i barndomen och övervikt i ung vuxen ålder ökar risken för venösa blodproppar senare i livet. Övervikt hos unga vuxna var en starkare faktor än övervikt hos barn, säger Lina Lilja, doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Övervikt i puberteten viktig faktor
– Fetma och övervikt som uppkommer under puberteten verkar ha en tydlig påverkan på de framtida riskerna för venösa blodproppar, säger Jenny Kindblom som är docent vid Sahlgrenska akademin.
Studien visar att övervikt i både barndom och ung vuxen ålder även ökar risken för arteriell blodpropp, som kan uppkomma till följd av trånga kärl med fettavlagringar och inflammation. Forskarna fann dock få fall av denna typ av propp, och fler studier behövs därför för att bekräfta fyndet.
Mer om studien
Forskarnas studie bygger på uppgifter om längd, vikt och BMI från både skolhälsovård och mönstring, vid 8 respektive 20 års ålder. De har också tittat på registeruppgifter om eventuella blodproppar fram till i genomsnitt 62 års ålder.
Alla jämförelser i studien gjordes mot den grupp som hade normalvikt vid både 8 och 20 års ålder.
Studie:
Overweight in childhood and young adulthood increases the risk for adult thromboembolic events, Journal of Internal Medicine.
Kontakt:
Lina Lilja, barnläkare och doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, lina.lilja@gu.se
Jenny Kindblom, överläkare och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, jenny.kindblom@gu.se