“Drick mycket vatten när det är varmt”, får vi höra. Men små bebisar behöver som regel inte vatten ens när det är jättevarmt, i synnerhet inte helammade bebisar. Det kan dämpa mjölkproduktionen, göra så att bebisen får för lite näring – och i värsta fall rubba den viktiga saltbalansen i kroppen, säger nutritionisten Elisabeth Kylberg.
Ibland kan nyblivna föräldrar få rådet av en välmenande omgivning att ge bebisen vatten i sommarvärmen. Men, nej – vatten behövs som regel inte till ett spädbarn som ännu inte börjat med fast föda. Att ge vatten kan dessutom medföra risker, inte minst för ammade spädbarn.
Det säger Elisabeth Kylberg, nutritionist och docent i experimentell pediatrik vid Uppsala universitet samt expert i Nationella amningskommittén som verkar på myndighetsnivå.
Varför behövs inte vatten till en liten bebis?
– Bröstmjölk tillgodoser barnets behov, inklusive behovet av vatten. Bröstmjölk består av nära 87 procent vatten. Amma hellre oftare än att ge vatten, säger Elisabeth Kylberg.
WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar att spädbarn enbart ammas under det första halvåret. WHO skriver också att extra vatten till spädbarn under sex månader inte behövs ens i de delar av världen som har ett hett klimat.
Vilka är riskerna med att ge vatten till ett spädbarn?
– Barn kan bli allvarligt sjuka av bakterier och andra föroreningar i vatten. Den risken är förhållandevis liten i Sverige, men finns även här, säger Elisabeth Kylberg.
En annan risk är att vatten blir som en “bukfylla” vilket kan få konsekvenser för amningen för ammade bebisar, fortsätter Elisabeth Kylberg.
– Barnet dricker vatten och minskar på amningstillfällena, vilket gör att vattnet ersätter bröstmjölk, vilket i sin tur kan göra att mjölkproduktionen minskar.
Om bröstmjölk lämnar brösten oftare än vanligt kommer kroppen att tillverka mer bröstmjölk. Och omvänt – blir amningstillfällena färre än vanligt kommer kroppen att minska mjölkmängden, enligt amningens fysiologi. Men att undvika vatten till en liten bebis handlar också om näring, säger Elisabeth Kylberg.
– Barnet behöver bröstmjölken. Den innehåller all den näring som behövs, i de koncentrationer som barnet behöver. Vatten är bara vatten.
– Ytterligare en risk med vatten är att man rubbar saltbalansen i kroppen. Det behövs nog i och för sig stora mängder vatten för att det ska ske.
Hur stora mängder skulle kunna rubba saltbalansen?
– Om du ger ett par matskedar vatten vid ett tillfälle händer kanske inte så mycket. Det är svårt att veta var gränsen går till att det blir farligt. Men ger du mycket vatten kan barnet få för lite salt i kroppen i relation till vattenmängden. Den obalansen kan ge en belastning på hela systemet, till exempel på njurarna.
– Ger man dessutom vatten på flaska till en helammad bebis kan man riskera att barnet vänjer sig vid sugtekniken på flaskan och får svårare att amma – enligt mångas erfarenhet. En del barn kan kombinera bröst och flaska utan problem, andra kan inte.
Hur är det med vatten till små bebisar som helt eller delvis får bröstmjölksersättning?
– När det gäller bebisar som både får bröstmjölk och ersättning beror det lite på anledningen till att bebisen får ersättning. Är det så att mamman upplever att det inte går att öka på mjölkproduktionen behöver barnet kanske lite extra vätska. Men kan man erbjuda mer amning så att barnet får mer bröstmjölk istället för vatten är det ett bra val.
Även barn som får bröstmjölksersättning kan få ”vatten-bukfylla”, säger Elisabeth Kylberg.
– Är det väldigt varmt kan man ge extra ersättning. Eller att man får in några extra amningstillfällen, om man kombinerar amning och ersättning. Ger man vatten är det viktigt att inte överdriva det, för saltbalansens skull. Men det är väldigt svårt att ge en generell rekommendation.
Hur vet man om ett spädbarn får i sig tillräckligt med vätska?
– Titta på kisset! Är kisset färglöst får barnet i sig tillräckligt. Man ska egentligen inte se någon färg alls på kisset. Börjar kisset mörkna – ja, då behöver barnet mer vätska. Under de första månaderna bör barnet kissa minst sex till åtta gånger om dygnet och kisset ska vara ljust och färglöst.
Bebisar, amning och värme – fyra råd
- Om du ammar, var uppmärksam på barnets amningssignaler och erbjud amning när bebisen signalerar att hen vill till bröstet. Ett barn kan vilja amma av många skäl – exempelvis törst.
- Ha som grundregel att amma ofta när det är varmt. Då säkrar du barnets vätskeintag.
- Den som ammar gör sig av med extra mycket vätska. Dricker du alldeles för lite kan det eventuellt påverka mjölkmängden. Se till att du får vätska i dig.
- Det är tack och lov lätt att se om du är uttorkad. Titta på ditt eget kiss. Har det blivit mörkare, drick mer.
Källa: Elisabeth Kylberg, nutritionist och docent vid Uppsala universitet.
Barn, värme och törst
Så här skriver 1177 om barns törst och vätskebehov. Se bland annat underrubriken “När det är varmt ute”.
Text: Lisen Forsberg, på uppdrag av forskning.se
Läs också: Trygga pappor tar mest pappaledigt