Drönare på väg över stad med leverans av hjärtstartare.
Bild: Everdrone
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En hjärtstartare kan vara avgörande för att rädda liv vid akut hjärtstopp. En studie visar nu att drönare med hjärtstartare kan vara på plats flera minuter före ambulanspersonal.

Varje år drabbas cirka 6 000 personer i Sverige av ett plötsligt hjärtstopp, men bara en tiondel överlever.

En tidig strömstöt med en hjärtstartare kan öka chansen att överleva dramatiskt. Idag finns tiotusentals hjärtstartare utplacerade i samhället, men de finns sällan tillgängliga i människors hem där de flesta hjärtstopp inträffar.

Drönarleveranser har testats

För att förkorta tiden till defibrillering med en hjärtstartare har Karolinska institutet, Västra Götalandsregionen, SOS Alarm och drönaroperatören Everdrone testat möjligheten att skicka ut en drönare med hjärtstartare samtidigt som en ambulans larmas till platsen.

Projektet täckte ett område med cirka 200 000 människor i Västsverige. En första studie, som genomfördes sommaren 2020 i Göteborg och Kungälv, visade att drönarleveranser var genomförbara och säkra.

Nu har en större studie gjorts för att utvärdera möjligheten att skicka ut drönare vid misstänkt hjärtstopp.

–  Denna mer omfattande studie visar nu i ett större material att metodiken fungerar under hela året, sommar som vinter, i dagsljus och i mörker. Drönare kan larmas ut, anlända, leverera hjärtstartare och dessutom hinner människor på plats använda hjärtstartaren innan ambulansen kommit fram, säger forskaren Sofia Schierbeck vid Karolinska institutet.

Paket med hjärtstartare på gräsmatta
En hjärtstartare har levererats till ett hem. Bild: Everdrone

Larmcentralen gav instruktioner

I studien levererade drönare en hjärtstartare i 55 fall av misstänkt hjärtstopp.

I 37 fall hann leveransen före ambulansen. Försprånget var ungefär tre minuter. I sex fall, där det rörde sig om verkliga hjärtstopp, lyckade personen som slog larm använda hjärtstartaren.

– Vår studie visar nu en gång för alla att det är möjligt att leverera hjärtstartare med drönare och att detta kan göras med flera minuters försprång före ambulansens ankomst i samband med akuta hjärtstopp. Denna tidsbesparing medförde att sjukvårdens larmcentral kunde instruera den som larmat 112 att hämta och använda hjärtstartaren i ett flertal fall innan ambulansen kommit fram, säger Andreas Claesson, docent vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska institutet.

Vetenskaplig studie:

Drone delivery of automated external defibrillators compared with ambulance arrival in real-life suspected out-of-hospital cardiac arrests: a prospective observational study in Sweden, The Lancet digital health.

Kontakt:

Andreas Claesson, docent vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska institutet, andreas.claesson@ki.se

Sofia Schierbeck, doktorand, institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, Karolinska Institutet, sofia.schierbeck@ki.se

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera