Blodprov undersöks
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett enkelt blodprov kan spegla hjärnans hälsa och bidra till mer individanpassad behandling vid förmaksflimmer. Det visar en studie från Uppsala universitet.

Förmaksflimmer innebär en rubbning av hjärtrytmen och drabbar omkring en tredjedel av alla människor någon gång under livet. Förmaksflimmer kan också orsaka stroke eftersom störningen i hjärtrytmen ökar risken för blodproppar i hjärtats förmak.

Många med förmaksflimmer behandlas därför med blodförtunnade läkemedel för att förebygga stroke. Behandlingen innebär dock en ökad risk för allvarliga blödningar och ges bara till patienter med en måttlig eller hög risk att drabbas av stroke. Det är därför viktigt att identifiera vilka patienter som har mest nytta av behandlingen.

Protein markör i blodet

Forskare vid Uppsala universitet har nu analyserat ämnet neurofilament – ett protein som frisätts från hjärnan vid skadlig belastning och syrebrist – i blodprover från fler än 3000 personer med förmaksflimmer. De följdes i genomsnitt under ett och ett halv år.

Studien visade att patienter med höga nivåer av neurofilament i blodet hade störst risk att drabbas av stroke.

– Eftersom risken att drabbas av stroke avgör vilken typ av behandling som är lämplig, kan det här bidra till att öka precisionen i valet av behandling, säger Julia Aulin som är hjärtläkare på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

När forskarna kombinerade neurofilament med vanliga hjärtblodprover från samma individer ökade möjligheten att förutsäga stroke ytterligare.

– Vi har tidigare inte kunnat mäta förmaksflimrets effekt på hjärnan på det här sättet. Eftersom förmaksflimmer drabbar både hjärtat och hjärnan, är det logiskt att precisionen förbättras när man mäter båda två, säger Karl Sjölin som är strokeläkare på Akademiska sjukhuset och medförfattare till studien.

Bromsa belastning på hjärnan

Nästa steg är att undersöka hur olika behandlingar påverkar nivåerna av neurofilament, och om det i sin tur har någon betydelse för risken att drabbas av stroke eller död.

– Förhoppningen är att vi ska kunna komma in tidigare i förloppet och bromsa den skadliga belastningen på hjärnan innan den ger upphov till symtom. Sannolikt är resultaten överförbara till andra patientgrupper med hjärt-kärlrelaterade besvär, men det återstår att visa. Vår förhoppning är att man så småningom ska kunna mäta hjärnhälsan med ett enkelt blodprov på vårdcentralen, säger Julia Aulin.

Vetenskaplig studie:

Neurofilament Light Chain and Risk of Stroke in Patients With Atrial Fibrillation, Circulation.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera