Löpare springer på en väg.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

När lårmuskler slits av behandlas skadan oftast med ett kirurgiskt ingrepp. Men en studie vid Uppsala universitet visar att träning kan vara lika effektivt.

Akuta skador på lårets baksida kan uppstå i samband med halkolyckor, men också vid exempelvis skid- eller skridskoåkning. Skadan kallas också hamstringsavlösning.

Vanligtvis behandlas lårskadan med en operation, men vetenskapliga belägg har saknats för att ett kirurgiskt ingrepp är det bästa. Nu pekar en ny studie på att träning kan vara lika effektivt.

– I Sverige har det varit stora lokala variationer i val av behandling. Våra resultat visar att träning, det vill säga icke-kirurgisk behandling, kan vara ett lika bra alternativ som kirurgisk behandling. Det skulle kunna innebära mindre risk för komplikationer, en snabbare rehabilitering och bra livskvalitet för de flesta patienter, säger Kenneth Jonsson som är överläkare vid Akademiska sjukhuset och professor­ i ortopedi vid Uppsala universitet.

Vanligare i länder med vintersporter

Hamstringsmusklerna sitter på lårets baksida. Dessa muskler böjer i knäleden och sträcker i höftleden. Så kallad proximal hamstringsavlösning innebär att senfästet på sittbenet för hamstringsmusklerna har slitits av.

– Det är en relativt ovanlig skada som oftast inträffar vid okontrollerad spagatrörelse när höftleden böjs samtidigt som knäet är sträckt. Populariteten av längdskidåkning och långfärdsskridskor i Sverige och Norge gör att denna skada är relativt vanligare i vår del av världen. I akutskedet ger skadan bland annat kraftig smärta och nedsatt funktion vid sträckning i höften och försök till att böja i knäet, säger Kenneth Jonsson.

Likvärdigt resultat med träning

I studien ingick patienter som hade lottats till en operation eller en icke-kirurgisk behandling. Vid operationen fästes senstumpen tillbaka till sittbenet med trådar som förankras i sittbenet. Patienterna från den andra gruppen rekommenderades ett rehabiliteringsprogram med stöd av en fysioterapeut.

Vid en uppföljning fick deltagarna skatta sin smärta, aktivitet och rörlighet.

– Efter två år visade resultaten att skillnaderna mellan de två behandlingsmetoderna var obetydliga, att de gav likvärdiga resultat när det gäller funktion och återhämtning, säger Kenneth Jonsson.

Han menar att icke-kirurgisk behandling kan vara ett säkert och effektiv alternativ till en operation vid den här typen av lårsskador.

– Det öppnar upp för nya riktlinjer inom vården och kan förändra hur hamstringsskador behandlas framöver.

Studien gjordes Sverige och Norge under 2017–2022. Över 100 patienter mellan 30 och 70 år deltog.

Vetenskaplig studie:

Operative versus Nonoperative Treatment of Proximal Hamstring Avulsions, NEJM Evidence.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera