Två kvinnor dricker kaffe på jobbet.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Bra kollegor är viktigt, men en bra relation till chefen har större betydelse för hur nöjda vi är med jobbet. En bra chef är motorn för både trivsel, motivation och engagemang hos medarbetarna, visar en studie.

I en studie har forskare från Högskolan i Skövde, Högskolan väst och Göteborgs universitet undersökt hur anställda påverkas av olika typer av relationer på jobbet. Resultaten bygger på data som samlats in från drygt 100 chefer och över 500 medarbetare inom detaljhandeln.

Studien visar att relationen med chefen har stor betydelse för hur nöjda och engagerade vi känner oss på jobbet.

– Det handlar om kvaliteten på relationen mellan en chef och en anställd. Om du har en bra relation med din chef, känner du dig oftast mer erkänd, får bättre stöd och har mer inflytande över ditt arbete. Detta leder till högre arbetstillfredsställelse och större engagemang, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

Bra arbetsmiljö och karriärutveckling

En bra chef ger instruktioner, men också stöd och erkännande för det arbete som utförs. Känslan av att vara uppskattad kan också bidra till mer motivation och trivsel, menar forskarna.

En bra relation med chefen kan också ge fler möjligheter till utveckling och avancemang. Chefer som känner sina medarbetare väl är mer benägna att investera i deras utveckling.

– Chefen har stor påverkan på arbetsmiljön. En chef som är stöttande och rättvis kan skapa en positiv arbetsmiljö där alla känner sig trygga och värderade, säger Thomas Andersson.

Kollegor ger samhörighet

Thomas Andersson lyfter fram att även relationen till kollegor är viktiga. Vänner på jobbet kan göra arbetsdagen roligare och ge en känsla av samhörighet.

– För att trivas på jobbet är det viktigt att bygga goda relationer med både chefen och kollegorna. Men om vi måste prioritera, visar forskningen att relationen med chefen spelar en avgörande roll för vår arbetstillfredsställelse och vårt engagemang, säger Thomas Andersson.

Vetenskaplig studie

How You Appraise Your Relationship With Your Colleagues Matters, but Not as Much as How You Appraise Your Relationship With Your Manager: Predicting Employee Job Satisfaction and Commitment, Psychology of Leaders and Leadership.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera