Man spelar på trummor.
Att spela trummor kräver koordination mellan hjärnans olika delar. Det inspirerade den svenskamerikanska jazztrummisen Ronnie Gardiner att utveckla en speciell metod som används vid rehabilitering.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Musikbaserad rörelseterapi kan ha positiva effekter vid rehabilitering efter en stroke och vid andra hjärnsjukdomar. Det visar en översiktsstudie från Göteborgs universitet.

För att hjälpa människor som rehabiliteras efter skador i hjärnan och nervsystemet används en metod som utvecklats av jazzmusikern Ronnie Gardiner.

Metoden bygger på rytm och rörelser utifrån ett tvåfärgat notsystem, där vänster kroppshalva följer röda noter och den högra blå. Detta kombineras med att munnen formar rytmiska ljud. Övningarna innebär att motorik, rytmkänsla, simultankapacitet, koordination, minne och uthållighet sätts på prov.

Ronnie Gardiner Method används både inom rehabilitering i Sverige och internationellt. Men det har saknats en samlad vetenskaplig bild av eventuella funktionsförbättringar när metoden tillämpas, och hur den uppfattas av ledare och deltagare.

Komplement till vanlig rehab

Petra Pohl, fysioterapeut och universitetslektor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har forskat på metoden i över 15 år. Hon har tidigare utvärderat den för personer med Parkinsons sjukdom och stroke. Studierna har visat att metoden uppskattas för sin lekfullhet och trevliga inramning med uppiggande musik i ett socialt sammanhang.

– Det här är en lustfylld metod som väcker intresse, och något som avviker från det vanliga. Den utmanar både tankeförmåga och motorik samtidigt, säger Petra Pohl.

I den nya översiktsstudien, som sammanställer resultat från över 20 studier, framgår att Ronnie Gardiner Method skulle kunna fungera som ett värdefullt komplement till traditionell neurologisk rehabilitering. De tänkbara fördelarna är bäst belagda vid strokerehabilitering. Resultaten från övriga sjukdomstillstånd är inte lika övertygande.

Bättre återhämtning och livskvalitet

I några studier framgår att metoden uppfattas som både utmanade, motiverande och njutbar för deltagarna. Många upplevde bättre återhämtning och livskvalitet.

– Metoden har nått en internationell arena, och det finns mycket som talar för att den kommer att användas mer inom rehabiliteringssammanhang i framtiden. Därför är det viktigt att den studeras, framför allt i kontrollerade studier, för bättre validering, konstaterar Petra Pohl.

Flera studier i undersökningen var inte granskade av andra forskare och tillskrevs därför inte samma tyngd.

Vetenskaplig studie:

Scoping review of the music-based movement therapy Ronnie Gardiner Method, Disability and Rehabilitation.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera