Byggarbetare jobbar på ett på tak.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Byggnadsarbetare har svårt att prata om psykisk ohälsa, och självmord bland kollegor kan komma helt oväntat. En studie visar också att den tuffa och stressiga arbetsmiljön kan driva på ett dåligt mående.

Tidigare forskning har visat att manliga byggnadsarbetare i Sverige löper uppemot 50 procent högre risk att begå självmord. För länder som Storbritannien och USA är siffran ännu högre. En ny studie från Göteborgs universitet visar nu att psykisk ohälsa inom byggbranschen inte alltid tas på allvar.

I studien har övert 40 byggnadsarbetare, fackliga representanter och chefer inom den svenska byggnadsindustrin intervjuats. 

Problem tas inte på allvar

I samtalen upplevdes cheferna ha en viktig roll för den psykiska hälsan. I intervjuerna beskrevs empatiska och stöttande ledare, men också chefer som inte tog notis om psykiska problem hos sina anställda. 

”Jag har skickat signaler om jag inte känner mig på topp. Svaret har varit “låt oss ta itu med det senare, vi måste avsluta projektet först”, berättar en av byggnadsarbetarna som intervjuades.

I studien medverkade även deltagare som varit med om att en kollega tagit sitt liv, och att det varit en chockerande upplevelse. De hade inte sett några tecken på att arbetskamraten mått dåligt.

Söker inte hjälp 

Studien stödjer bilden av byggbranschen som krävande, där arbetsklimatet på vissa arbetsplatser präglas av en machokultur och stigmatisering av psykisk ohälsa. 

– I våra intervjuer framkommer att många byggnadsarbetare inte berättar eller söker hjälp när de mår psykiskt dåligt, och att vissa självmedicinerar med alkohol och smärtstillande läkemedel, säger Kristina Aurelius, forskare i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Vi ser också att det finns behov av bättre rutiner kring hur man ska hantera psykisk ohälsa och tydligare socialt stöd på arbetsplatserna, fortsätter hon.

Krävande arbete 

Studiedeltagarna beskrev arbetsmiljön i byggbranschen som fysiskt mycket krävande och stressande, vilket upplevdes ha en negativ effekt på både fysisk och mental hälsa.

Det framkom också att den krävande arbetsmiljön ofta orsakar långvarig smärta, vilket i sin tur kan leda till psykiska problem och överkonsumtion av alkohol och läkemedel. 

Vetenskaplig studie:

Perceptions of mental health, suicide and working conditions in the construction industry – a qualitative study, Plos One.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera