Kvinna tränar på gym.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Allt fler patienter får råd och tips om hur de kan förbättra sin hälsa, men oftast saknas vetenskapligt stöd för att rådgivningen verkligen leder till en livsstilsförändring. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Gå ner i vikt, sluta röka, äta bättre kost och motionera mer. Det här är exempel på några livsstilsförändringar som vårdpersonal kan rekommendera för att förbättra hälsan. Forskarna bakom en ny studie är inte kritiska till själva råden, men menar att vetenskapliga bevis saknas för att patienterna verkligen följer dem och faktiskt ändrar sin livsstil.

– Det saknas ofta forskning som visar att rådgivning till patienter får effekt. Sannolikt är det sällan som råden faktiskt hjälper människor, säger Minna Johansson som är allmänläkare och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Få råd har positiv effekt

Det internationella forskarlag som står bakom studien har tidigare analyserat medicinska rekommendationer från National Institute for Health and Care Excellence i Storbritannien. Organisationen står bakom 379 rekommenderade råd och insatser som vårdpersonal ska ge till patienter för att få dem att ändra livsstil.

Men i bara tre procent av fallen fanns studier som visade att råden har positiva effekter i praktiken. För ytterligare 13 procent av råden fanns visst, men svagt, vetenskapligt stöd.

Forskarna har också gått igenom riktlinjer från andra inflytelserika institutioner i världen. De fann att riktlinjerna ofta överskattar den positiva effekten av råden och sällan tar hänsyn till nackdelar. 

Slukar resurser

Studien lyfter också fram att det är en mycket tidskrävande uppgift för vårdpersonal att ge alla råd som rekommenderas. I Storbritannien skulle fem gånger så många sjuksköterskor behöva anställas jämfört med idag för att klara uppgiften, visar forskarnas beräkningar.

– Det är både dyrt och ineffektivt att försöka förbättra folkhälsan genom att ge livsstilsråd till en person i taget. Sannolikt vore det bättre att lägga resurserna på samhällsinriktade interventioner som gör det lättare för oss alla att leva hälsosamt, säger Minna Johansson.

Guide för bättre insatser

Studien presenterar även en guide där till exempel beslutsfattare kan få stöd att bedöma fördelar och nackdelar med en insats innan den rekommenderas.

– Guiden består av ett antal nyckelfrågor, som visar vägen för hur man på ett adekvat sätt kan utvärdera sannolikheten för att livsstilsinterventionen kommer att leda till positiva effekter eller inte, säger medicinprofessorn Victor Montori vid Mayo Clinic i USA.

Vetenskaplig studie:

Guidelines Recommending That Clinicians Advise Patients on Lifestyle Changes: A Popular but Questionable Approach to Improve Public Health, Annals of Internal Medicine.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera