Abborre simmar nära botten.
Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Varför har en del abborrar stora ögon medan andra har mindre? Det har forskare tagit reda på genom att studera över 600 fiskar.

För fiskar är synen avgörande för att kunna fatta beslut som styr liv eller död. De förlitar sig på sina ögon för att navigera, hitta mat och undvika att bli uppätna av rovdjur. Ögonens storlek kan dock variera inom en fiskart.

I en studie har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet velat förstå mer hur faktorer som sikt, föda och risken att bli uppäten påverkar ögonstorleken hos sötvattensfisk.

Får lättare syn på plankton

Forskarna valde att titta närmare på den europeiska abborren, som är en av de vanligaste fiskarterna i nordeuropeiska sjöar.

De mätte ögonstorleken på över 600 abborrar från 14 sjöar i Sverige och Tyskland. Forskarna bedömde också vattnets siktdjup, fiskarnas diet och vilka rovfiskar som fanns i sjöarna.

Resultatet visar att abborrens ögon är större i sjöar med färre rovdjur och mörkare vatten.

– Vi har också sett att det finns ett samband mellan stora ögon och en diet med mycket zooplankton, förmodligen eftersom det krävs bättre syn för att hitta små födoämnen, säger Matilda Andersson som är miljöanalysspecialist på Sveriges lantbruksuniversitet.

Små ögon minskar risker

I sjöar som hade klarare vatten och högre tryck från rovdjur såg forskarna att ögonstorleken i stället minskade.

– Det här beror troligtvis på att god syn kunde uppnås och att små ögon är mindre framträdande och svårare att upptäcka vilket därför minskar risken att bli uppäten. Det är även energikrävande för fisken att bibehålla större ögon, avslutar Matilda.

Vetenskaplig studie:

Environmental and ecological drivers of eye size variation in a freshwater predator: A trade-off between foraging and predation risk, Functional Ecology.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera