De allra flesta – med och utan psykiatriska diagnoser – är vaccinerade mot covid-19. Men bland personer som inte tar mediciner mot sin psykiska ohälsa är färre vaccinerade. Det visar en studie från Karolinska institutet.
I en studie har forskare sammanställt data från sju studier som ingår i ett europeiskt forskningsprojekt om coronapandemin. Totalt ingick drygt 325 000 personer i studiegruppen. Forskarna har också tittat på svenska registerdata med över åtta miljoner människor.
Merparten är vaccinerade
Analysen visar att 85 procent av deltagarna tog den första vaccindosen mot covid-19 fram till september 2021. Det fanns ingen tydlig skillnad i vaccinationsnivå hos personer med eller utan en psykiatrisk diagnos, ångest och depressiva symtom.
– Den höga vaccinationstäckningen bland de flesta individer med psykisk ohälsa visar att vaccinationskampanjen mot covid-19 har varit framgångsrik, säger Mary Barker som är forskare vid Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.
Högre risk för allvarlig covid-19
Men svenska registerdata visade dock att personer med en psykiatrisk diagnos – och som inte tog ut receptbelagda mediciner mot sin psykiska ohälsa– vaccinerades i nio procent lägre utsträckning med den första dosen. Bland personer med drogmissbruk var vaccinationsgraden 16 procent lägre.
– Mer forskning behövs för att utforska orsakerna bakom dessa samband i syfte att förbättra nuvarande och kommande vaccinationsstrategier och i slutändan säkerställa ett jämlikt skydd mot infektionssjukdomar. Eftersom personer med psykisk ohälsa löper högre risk för allvarliga covid-19-komplikationer är det särskilt viktigt med hög vaccinationstäckning i denna grupp, säger Mary Barker.
I studien ingick data från det så kallade COVIDMENT-konsortiet. Här ingår Sverige, Norge, Island, Estland och Skottland.
Vetenskaplig studie:
Mental illness and COVID-19 vaccination: a multinational investigation of observational & register-based data, Nature Communications.