Ambulans i stadstrafik.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vid en stroke är snabb vård avgörande för att rädda liv och undvika bestående skador. Nu visar en studie från Chalmers att videosamtal från ambulansen kan korta tiden från bedömning till behandling på ett sjukhus med rätt resurser.

Stroke som orsakas av proppar i mindre blodkärl kan behandlas med trombolys. Det innebär att läkemedel löser upp proppen. Behandlingen är vanlig och kan normalt ges på närmaste akutsjukhus.

Men vid en propp i hjärnans större kärl blir resultatet betydligt bättre om den kan tas ut genom ett kirurgiskt ingrepp, så kallad trombektomi*. Det här ingreppet kan oftast bara göras vid specialistsjukhus, till exempel Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Varje minut räknas

I en studie har forskare undersökt om videostöd kan bli ett komplement till nuvarande rutiner, som baseras på telefonsamtal mellan ambulanssjukvårdare och specialistläkare. Detta för att så tidigt som möjligt, och med hög precision, identifiera vilken typ av vård patienten behöver.

Om beslut att en operation är nödvändig kan fattas redan i ambulansen, som då kör direkt till specialistsjukhuset, skulle 1,5 timmar sparas för patienter i Storgöteborg.

– Detta kan vara livsavgörande tid för den som behöver trombektomi, då en timmes fördröjning uppskattas halvera effekten. Varje år skulle ett betydande antal personer kunna få ett helt annat liv om de fick trombektomi snabbare, säger Bengt Arne Sjöqvist, professor i digital hälsa vid institutionen för elektroteknik på Chalmers.

Simulering av strokesituationer

För att testa hur ett videobaserat beslutsstöd kan fungera i praktiken gjordes realistiska simuleringar där ambulanser utrustades med tre kameror. De kopplades upp mot strokespecialister på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Den ena kameran visade patientens ansikte för att kunna bedöma mimik, huvud- och ögonrörelser. Den andra kameran visade patienten från sidan för att kunna ge en allmän överblick och bedöma förmågan att lyfta armar samt hålla dem uppe. En tredje kamera visade patientens ben för att kunna göra motsvarande bedömningar.

– Med videokonsultation i ambulansen kan strokepatienter snabbt bli bedömda av en neurolog på distans och köras direkt till det sjukhus som kan ge optimal vård, säger Stefan Candefjord som är forskare i digital hälsa vid institutionen för elektroteknik på Chalmers.

– Störst skillnad gör det för personer som bor långt från ett specialistsjukhus. Så förutom bättre vårdresultat innebär detta mer jämlik vård, fortsätter han.

*Trombektomi innebär att kirurgen går in i ett blodkärl som leder upp i hjärnan. Med hjälp av en slang dras proppen ut. Oavsett behandling görs först en skallröntgen, CT, på sjukhus. Detta för att bedöma situationen och typ av stroke.

Mer om stroke

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp (infarkt) eller en blödning i hjärnan. Cirka 85 procent av fallen är en infarkt.

Varje år drabbas cirka 25 000 personer av stroke i Sverige. Drygt 20 procent av strokepatienterna avlider inom 28 dagar och cirka 30 procent får svåra bestående skador. Övriga får hanterbara efterverkningar eller är helt opåverkade. Hur utgången blir beror till stor del på hur snabbt personen får rätt vård.

Källor: riksstroke.org och neurologiisverige.se

Vetenskaplig studie:

Video support for prehospital stroke consultation: implications for systemdesign and clinical implementation from prehospital simulations, BMC Medical Informatics and Decision Making.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera