Låga nivåer av en viss antikropp kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor. Det visar en studie från Karolinska institutet.
Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män i Sverige. Men forskningen om kvinnors hjärthälsa har länge varit eftersatt.
Kvinnor drabbas ofta senare i livet och har fler riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes och hjärtsvikt.
Låg nivå riskmarkör
Nu visar en studie att antikroppar mot fettämnet fosforylkolin kan användas som en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor. Tidigare studier har visat att så är fallet hos män.
– Vi kan visa att en låg nivå av den naturliga antikroppen mot fosforylkolin kan användas som en riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom även hos kvinnor, oberoende av tidigare kända riskfaktorer, säger Johan Frostegård som är professor vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.
– Vi har tidigare visat att antikroppen har en antiinflammatorisk verkan vilket gör att den skyddar mot åderförkalkning som är en kronisk inflammation i kärlväggen, fortsätter han.
Följde nästan 1000 kvinnor
Forskarna har under 16 års tid följt nästan tusen kvinnor med en medelålder på 66 år. 113 av deltagarna i studien utvecklade hjärt-kärlsjukdom.
Resultatet visar att kvinnor med en hög nivå av antikroppen, som också kallas anti-PC, hade 25 procent lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt. Studien kan dock inte ge svar på vilken nivå som verkar skyddande.
– Nu behöver vi gå vidare för att kunna fastställa vilken nivå av anti-PC som kan användas som risknivå på liknande sätt som de nivåer som finns för till exempel högt blodtryck. Vi arbetar nu med en ännu större studie som inkluderar både män och kvinnor där vi hoppas kunna fastställa en sådan nivå, säger Johan Frostegård.
Forskarna hoppas att studien kan bidra till utvecklingen av ett vaccin mot åderförkalkning. Målet är att kunna höja nivån av anti-PC hos personer som visar riskabelt låga nivåer.
Vetenskaplig studie:
Antibodies against phosphorylcholine in prediction of cardiovascular disease among women: a population-based prospective cohort study, Journal of American College of Cardiology.