Mörka siluetter, billjus bakom, mörk himmel.
Elavbrott i Kiev, Ukraina, efter missilattack.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Under Rysslands mest intensiva angrepp på Ukrainas kraftsystem lyckades Ukraina gång på gång att hantera de elavbrott som uppstod. Här är orsakerna till framgången, enligt en rapport från FOI.

I oktober 2022 inledde Ryssland en riktad kampanj mot kraftsystemet i Ukraina, via attacker med tusentals robotar och drönare. Stora delar av kraftsystemet skadades, vilket ledde till långvariga elavbrott.

Men Ukraina lyckades reparera förstörd infrastruktur och minska konsekvenserna av elbortfallet. Det arbetet har i sin tur bidragit till Ukrainas förmåga att göra fortsatt motstånd till Rysslands invasion, enligt FOI-rapporten, som fokuserar på händelser under vintern 2022-2023.

Krigsvana hjälpte

En av anledningarna till framgången med att skydda elförsörjningen var Ukrainas tidigare krigserfarenhet.

– Ukraina hade förberett sig. Sedan annekteringen av Krimhalvön och stridigheterna i östra Ukraina 2014 har landet sett till att öka förmågan att upprätthålla funktionen i kraftsystemet, säger Anders Odell, forskningsledare på FOI och rapportförfattare.

Under attackerna var samarbete också en viktig framgångsfaktor.

– Utöver att säkra tillgången på reparatörer samarbetade olika aktörer inom elsektorn med försvarsmakten och ordningsmakten. Det gjorde det möjligt att samordna och prioritera vad som behövde göras, när det skulle göras och hur, liksom att reparatörerna kunde utföra arbetet på ett säkert sätt, säger Anders Odell.

Extra marginal i systemet

En annan styrka för Ukraina är att landets elsystem har synkats med EU:s. Det underlättar försäljning av el.

– Ukraina hade överkapacitet av elproduktion och överföringsförmåga innan kriget, vilket har inneburit en extra marginal när det gäller att säkra elförsörjningen till kunderna.

Robotar hann inte skada

Luftvärnet har också spelat en stor roll. En stor del av de drönare och robotar som Ryssland har avfyrat mot viktig infrastruktur har skjutits ned, säger Anders Odell.

– Varje robot eller drönare som skjuts ner undviker potentiellt allvarliga, kostsamma och dödliga konsekvenser.

Därutöver har stöd- och finansieringsprogram från omvärlden spelat roll för elförsörjningen i Ukraina. Att Ukraina har tagit bort importtullar och moms på generatorer har också varit en fördel, då det har inneburit en god tillgång på generatorer under elavbrott.

System från sovjettiden

Det ukrainska kraftsystemet byggdes till stor del under sovjettiden. Det konstruerades för att vara robust och kunna stå emot krig. Det har varit en styrka, men det sovjetiska arvet har också nackdelar. En nackdel är att vissa reservdelar bara går att få tag på i andra före detta sovjetstater.

Under senare år har Ukraina börjat modernisera systemet och passat på att spara fungerande gammal utrustning. Det har, enligt FOI-rapporten, bidragit till förmågan att återställa funktionen i systemet.

I mars 2024 attackerades Ukrainas kraftsystem igen och omkring en miljon människor blev utan el. Det är den hittills största attacken mot energisektorn sedan starten av kriget, enligt vd:n för det statliga ukrainska energibolaget Ukrenergo.

Rapport:

Russian attacks on the Ukrainian power system, FOI.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera