Äldre kvinna i rullstol och omsorgspersonal.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Bra munhälsa är viktigt för att äldre personer ska slippa smärta, kunna tugga mat och inte gå ner i vikt. Men det är inte helt enkelt för personal på särskilda boenden att hjälpa till med munhygienen, visar en studie vid Göteborgs universitet. En förklaring är otydliga rutiner.

Problem med munhälsan är vanligt bland äldre på särskilda boenden, speciellt vid funktionsnedsättning eller kognitiva sjukdomar som demens. Det är därför viktigt med strategier för att undvika smärta och tuggsvårigheter, som leder till sämre hälsa och livskvalitet.

I en studie har forskare velat ta reda på vad som underlättar, eller hindrar, personal på särskilda boenden att arbeta med förebyggande munhälsa. De har därför intervjuat sjuksköterskor och undersköterskor på särskilda boenden i två kommuner i Västsverige.

Otydliga rutiner

Det framkom att vård- och omsorgspersonalen använde sig av förebyggande insatser som beskrivs i ett nationellt kvalitetsregister, Senior alert. Här finns verktyg för att kunna bedöma risker för fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen. En del av registret omfattar screening med munspegel och ficklampa, men också planering och förebyggande åtgärder för munvård.

Personalen lyfte fram att munhälsan var avgörande för flera andra hälsorisker, till exempel att inte kunna tugga eller svälja ordentligt och därmed förlora i vikt. Samtidigt såg de problem med otydlig ansvarsfördelning mellan olika yrkesgrupper på boendena.

Det här kunde leda till att munvård prioriterades ned till förmån för andra arbetsuppgifter. Stora skillnader i utbildning och kunskap om munhälsa gjorde även att riskbedömningar och munvård ibland inte gjordes på rätt sätt.

Flera utmaningar

Studien visar att munvård för sköra äldre är en utmaning, men också att tydliga arbetssätt gynnar kommunikation och medvetenhet om hur viktig god munhälsa är.

– Vi såg att ett strukturerat arbetssätt möjliggör för vård- och omsorgspersonalen att tidigare upptäcka problem i munhålan och därmed sätta in åtgärder innan problemen leder till onödigt lidande. Men en av de största utmaningarna är att få de äldre personerna att vilja delta i vården, särskilt när de har kognitiva sjukdomar, säger Lisa Bellander, tandläkare och doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ledningen behöver hjälpa till

Helle Wijk, sjuksköterska och professor i omvårdnad, tycker att ledningen för särskilda boenden måste ta ett större ansvar. Ett tydligt ledarskap krävs för att arbetet kring munvård ska förbättras, menar hon.

– Ledningen behöver engagera sig i att skapa tydliga rutiner för munvård och ge förutsättningar för att all personal får nödvändig utbildning. Vi såg i vår studie att när ansvar och roller är otydliga, så riskerar de äldres munhälsa att försämras vilket kan få mycket allvarliga följder för hälsan generellt, säger Helle Wijk vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Vetenskaplig studie:

A preventive care approach for oral health in nursing homes: a qualitative study of healthcare workers’ experiences, BMC Geriatrics.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera