Kvinna i randig tröja blickar ut över en sjö.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Risken att drabbas av blodpropp, stroke eller hjärtinfarkt varierar mellan olika hormonbehandlingar vid klimakteriebesvär. Det visar en omfattande studie, där närmare en miljon kvinnor ingick, vid Uppsala universitet.

I samband med klimakteriet minskar nivåerna av hormonet östrogen kraftigt, vilket ökar risken för benskörhet. Men låga nivåer av hormonet kan också bidra till hälsoproblem som värmevallningar, humörsvängningar och svårigheter att sova.

För att motverka negativa effekter kan kvinnor få behandling med läkemedel som innehåller hormoner eller hormonliknande substanser.

Allt fler använder hormoner

Användningen av olika preparat har ökat kraftigt genom åren. Men bland kvinnor finns en oro att hormonerna kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

– Den oron grundar sig på äldre studier som gjordes för över 20 år sedan och som bara undersökte en typ av behandling. Sedan dess har det kommit många nya preparat och vår studie visar att de tidigare slutsatserna inte gäller alla typer av behandlingar, säger Therese Johansson, forskare vid Uppsala universitet.

Mage med hormonplåster.
Hormonplåster kopplas till mindre risk för blodproppar och hjärt-kärlsjukdomar, enligt studien.

Olika behandlingar har undersökts

I studien undersöks sju olika typer av hormonbehandlingar som ges som tabletter, hormonplåster eller via hormonspiral.

Forskarna har tittat på alla uttag av receptbelagda läkemedel för hormonbehandling i Sverige mellan 2007 och 2020. Undersökningen omfattar ungefär en miljon kvinnor mellan 50 och 58 år.

Kvinnorna följdes under två år efter att de startat en hormonbehandling. Deras risk för blodpropp och hjärt-kärlsjukdom jämfördes med kvinnor som inte använder hormonpreparat.

Blodpropp, hjärtinfarkt och stroke

Studien visar tydligt att riskerna varierar mellan olika typer av behandling.

Det syntetiska hormonläkemedlet tibolon, som efterliknar effekterna av kroppens naturliga hormoner, var till exempel kopplat till en ökad risk för både hjärtinfarkt och stroke. Läkemedlet kopplas däremot inte till en ökad risk för blodpropp.

Kombinationspreparat, som innehåller både östrogen och progesteron, ger i stället en ökad risk för blodpropp. Riskökningen gäller även djup ventrombos då blodproppar bildas i venerna. Propparna kan lossna och följa med blodet till lungan, så kallad lungemboli.

 – Det är viktigt att både läkare och kvinnor är medvetna om riskerna med hormonbehandling vid klimakteriet och framför allt att de befintliga preparaten medför olika hög risk för blodpropp och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Åsa Johansson som leder forskargruppen vid Uppsala universitet.

Risken i siffror

Tibolon: En av tusen kvinnor riskerar årligen att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke till följd av det syntetiska läkemedlet tibolon, enligt forskarnas beräkningar.

Kombinationspreparat ( östrogen och progesteron): Ungefär sju av tusen kvinnor riskerar att drabbas av djup ventrombos, som kan leda till en propp i lungan, per år.

Tibolon som förknippas med ökad risk för stroke och hjärtinfarkt används i Europa, men är inte godkänt i exempelvis USA.

 – Vi hoppas att vår studie kommer att leda till att läkemedlet också tas ur bruk här, säger Åsa Johansson.

Lägre risk med hormonplåster

Under den undersökta perioden ökade användningen av hormonplåster med ungefär 50 procent. Dessa preparat var inte kopplat till samma ökade risk, enligt studien.

Säkrare alternativ, som plåster, är ett viktigt steg framåt för att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar bland kvinnor i klimakteriet, menar forskarna.

 – Nästa steg i vår forskning blir att utveckla strategier för att identifiera de kvinnor som har en ökad risk för vissa sjukdomar i samband med att de använder hormonella läkemedel. På så sätt kan vi vägleda patienter till det läkemedel som är mest lämpligt för varje enskild person och drastiskt minska antalet biverkningar, säger Åsa Johansson.

Hormonbehandling under lång tid

I Sverige använder i dag hundratusentals kvinnor hormonbehandling för klimakteriebesvär.

Hormonbehandlingar har funnits sedan 1970-talet, men i början fanns bara en variant. När en stor studie på 1990-talet visade att den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar, minskade användningen snabbt.

Sedan dess har nya preparat kommit ut på marknaden.

 

Vetenskaplig studie:

Contemporary menopausal hormone therapy and risk of cardiovascular disease: Swedish nationwide register based emulated target trial, BMJ.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera