Äldre person tränar på gym.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Aminosyror och styrketräning har en positiv effekt på äldre musklers förmåga att nybilda proteiner. Det visar en avhandling som undersökt muskulaturen hos friska och fysiskt aktiva äldre män.

I studien som gjordes vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, deltog tio yngre och tio äldre män.

Deltagarna fick genomföra ett tungt och intensivt styrketräningspass för benmuskulaturen. Direkt efter passet fick de en dryck som innehöll essentiella aminosyror som motsvarade ungefär tre ägg eller fem deciliter mjölk.

Det visade sig att musklernas förmåga att nybilda proteiner, så kallad proteinsyntes, ökade efter intag av aminosyror och styrketräning. Deltagarnas ålder påverkade inte denna process negativt.

Muskelmassa kan bevaras

Resultaten visar att äldre personer som har en hälsosam vikt och en fysiskt aktiv livsstil kan behålla förmågan att skapa nya muskelproteiner. Detta ger goda förutsättningar för att bevara muskelmassa och funktion även vid stigande ålder.

– Eftersom tidigare forskning har visat att åldrande påverkar proteinsyntesen negativt, förväntade vi oss att de äldre skulle uppvisa en lägre proteinsyntes, vilket de inte gjorde, säger doktoranden Oscar Horwath vid GIH.

Forskarna tror att resultaten delvis förklaras av att de äldre deltagarna i studien var fysiskt aktiva två till tre gånger per vecka, vilket förbättrar muskelns förmåga att tillgodogöra sig proteiner från kosten.

– Dessutom fann vi att de äldre hade en högre kapacitet att aktivera mTOR-signalvägen, det vill säga den signalväg som styr proteinsyntesen. Våra fynd kring mTOR-signalvägen är mycket intressanta, men vi behöver mer forskning för att helt förstå vad de innebär, säger Oscar Horwath.

De snabba muskelfibrerna drabbas mest

I avhandlingen studerades även hur olika muskelfibertyper påverkas av åldrande. Jämfört med den yngre gruppen var de äldre deltagarnas snabba muskelfibrer mindre och mer missformade. De innehöll även färre stamceller och kapillärer. De långsamma muskelfibrerna var däremot helt oförändrade.

– Det är tydligt att åldrandet främst drabbar de snabba muskelfibrerna och det är samtidigt fascinerande att de långsamma fibrerna i princip förblir opåverkade under samma tidsperiod, säger Oscar Horwath.

De snabba muskelfibrerna är avgörande för vår förmåga att snabbt utveckla kraft, exempelvis för att parera ett fall eller gå i trappor, förklarar Oscar Horwath.

– Det är uppenbart att det behövs riktade insatser för att motverka denna process, och här vill vi slå ett slag för styrketräning som visat sig ha god effekt på de snabba fibrerna hos äldre individer, säger han.

Muskelfibrer undersöktes

Forskarna ville också förstå de molekylära mekanismerna bakom förtvinandet av snabba muskelfibrer hos äldre. I en del av avhandlingen undersöktes därför ett stort antal enskilda fibrer under mikroskop.

Resultaten från studien visade att de snabba muskelfibrernas svar på aminosyraintag och styrketräning hos äldre inte skiljde sig jämfört med yngre. I studien analyserades bland annat mTOR-signalvägen och markörer för proteinnedbrytning

– Våra data tyder på att förtviningen av de snabba fibrerna inte beror på akuta förändringar i de signalvägar som styr proteinomsättningen. Exakt vad som driver förtviningen av snabba fibrer vid åldrande är därför fortfarande inte klarlagt men skulle kunna förklaras av att dessa fibrer inte aktiveras tillräckligt i vardagen för att bevaras, säger Oscar Horwath.

– Detta tyder återigen på att aktiviteter som utmanar de snabba muskelfibrerna, exempelvis styrketräning, är viktiga för äldre individer, fortsätter han.

Avhandling:

Aging muscle and anabolic resistance: from whole muscle to the single fiber level, GIH.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera