En liten pojke iklädd haklapp blir matad med gröt från en skål.
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Små barn som äter mycket fibrer ser ut att löpa mindre risk att drabbas av glutenintolerans. Det visar forskning från Lunds universitet.

En observationsstudie gjord vid Lunds universitet tyder på att en mer fiberrik kost fram till två års ålder minskar risken för glutenintolerans, eller celiaki. Kopplingen var särskilt tydlig hos barn som åt fiberrik mat före ett års ålder.

– Det är första gången förekomsten av celiaki studeras utifrån fibrer i barns kost. Men nu behövs även klinisk prövning för att eventuellt kunna slå fast ett samband, säger Elin Hård af Segerstad, dietist specialiserad inom pediatrik och forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Nästan 40 procent lägre risk för celiaki

Forskarna har utgått från den så kallade TEDDY-studien som följer 6 500 barn med en genetisk risk att drabbas av bland annat celiaki. Barnen har följts från födseln tills de är minst 13 år.

De barn i studien som vid 6-12 månaders ålder åt tre gram mer fiber per dag än genomsnittet, hade en nästan 40-procentig lägre risk att utveckla celiaki senare i barndomen. För barn upp till två års ålder minskade risken med fem procent vid högre fiberintag, men efter två år såg inte fiberintaget ut att påverka risken för celiaki längre.

Tarmfloran kan vara nyckeln

Forskarna tror att barnens tarmflora, som till stor del formas under de första två åren, får en bättre sammansättning med hjälp av kostfibrer. Det skulle i sin tur kunna leda till förbättrat immunförsvar och stärkt tarm.

– Det är vår teori, men det är än så länge spekulationer. Det är nytt och spännande att kunna peka på en möjlig skyddsfaktor Men detta är en observationsstudie. För att aktivt ge rekommendationer om att små barn bör äta mycket fibrer behöver detta testas i en klinisk prövning, säger Elin Hård af Segerstad.

Denna text är en bearbetning av en artikel som kommer från nyhetsbrevet Apropå.

Vetenskaplig artikel:

Early Dietary Fiber Intake Reduces Celiac Disease Risk in Genetically Prone Children: Insights from the TEDDY study, Gastroenterology

Celiaki

Celiaki, glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten – ett protein som finns i vete, råg och korn.

Immunförsvaret skapar en inflammation i tunntarmen vilket minskar tarmens förmåga att ta upp näring från maten.

Diarréer, trötthet, viktnedgång, uppblåsthet och blodbrist är vanliga symptom på celiaki.

Obehandlad celiaki kan hos barn ge undernäring och försenad utveckling.

Källa: Lunds universitet

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera