
I låginkomstländer har merparten av svårt sjuka patienter inte tillgång till intensivvård. I Sverige är en av tio patienter på sjukhus kritiskt sjuka, men även här vårdas många utanför en intensivvårdsavdelning. Det visar en studie vid Karolinska institutet.
En internationell forskargrupp har i en tidigare studie konstaterat att många patienter på sjukhus i Afrika är kritiskt sjuka samtidigt som de vårdas på en vanlig avdelning.
I en ny studie har forskare undersökt förekomst av kritisk sjukdom* på åtta sjukhus i tre länder med olika ekonomiska förutsättningar: Sverige, Sri Lanka och Malawi.
Många vårdas inte på IVA
Cirka tolv procent av totalt drygt 3650 patienter som vårdades på sjukhusen var kritiskt sjuka. Studien visar också att 96 procent av dem vårdades på vanliga avdelningar, det vill säga utanför intensivvårdsavdelningar. Närmare 19 procent av patienterna dog.
I Sverige var förekomsten av kritisk sjukdom 10,5 procent. Av de svårt sjuka patienterna vårdades 94 procent på vanliga vårdavdelningar, och närmare 18 procent avled under sjukhusvistelsen.
– Våra resultat visar att kritisk sjukdom är betydligt vanligare än vad beslutsfattare och allmänheten tror, med hög förekomst och dödlighet globalt – och även i Sverige, säger Carl Otto Schell, läkare och forskare vid institutionen för global folkhälsa, Karolinska Institutet.
– Ska man rädda många liv behöver man fokusera på att förbättra vården av kritiskt sjuka patienter på vanliga vårdavdelningar där den stora majoriteten av de kritiskt sjuka får sin vård, fortsätter Carl Otto Schell.
Enkla åtgärder kan rädda liv
Enligt forskarna bakom studien finns ett behov av åtgärder som kan genomföras utanför intensivvårdsavdelningarna. I ett stort internationellt samarbete har KI-forskarna tidigare utvecklat konceptet EECC, Essential Emergency and Critical Care, för avgörande vård vid kritisk sjukdom.
– Denna enkla livräddande vård är både billig och effektiv, men missas ofta. Ett tydligare fokus på EECC skulle kunna rädda många liv till en låg kostnad, säger Tim Baker, läkare och docent vid Karolinska institutet.
* Kritisk sjukdom definieras som ett tillstånd där vitala organ är påverkade och där hög risk för död finns om vård inte ges.

Många kritiskt sjuka i Afrika får inte rätt vård
Vetenskaplig artikel:
Hospital burden of critical illness across global settings: a point prevalence and cohort study in Malawi, Sri Lanka and Sweden, BMJ Global Health.