
Klimatförändringar och minskad havsis stör cirkulationen i en viktig havsvirvel i Arktiska oceanen. Följden kan bli att sötvatten fyller Nordatlanten och den globala havscirkulationen försvagas, visar forskning från Göteborgs universitet.
Många klimatforskare intresserar sig för det stora systemet av havsströmmar i Atlanten som kallas Amoc, Atlantic Meridional Overturning Circulation, där även Golfströmmen ingår.
Det är ännu oklart vilka konsekvenserna kan bli om havsströmmarna försvagas och när i tiden en kritisk brytpunkt nås.
Viktig virvel har undersökts
I en ny studie har forskare vid Göteborgs universitet och tyska kollegor undersökt framtiden för en av de stora havsvirvlarna i Beauforthavet, en del av Norra ishavet vid Alaskas och Kanadas kust.
Havsvirveln heter Beaufortvirveln och är en viktig del av Arktiska oceanen. Genom att lagra eller släppa ut sötvatten påverkar den havets egenskaper både i Arktis och Nordatlanten.
Lagrar sötvatten
Varmare temperaturer i Arktis gör att Beaufortvirveln idag förlorar stora mängder havsis. Isen hjälper till att hålla havet svalt och fungerar som ett lock. Isen har en svalkande effekt på de enorma vattenmassorna.
Tunnare havsis gör att mer värme från atmosfären släpps igenom, havstemperaturen höjs ytterligare och ännu mer havsis försvinner. Tidigare forskning visar att sötvatteninnehållet i Beauforthavet ökat med 40 procent under de senaste två decennierna.
– Resultatet av den här studien gör oss bekymrade över att minskningen av havsis i området kan leda till en kritisk brytpunkt, en ”tipping point”, där Amoc kollapsar, säger Céline Heuzé, docent i klimatvetenskap vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.
Brytpunkt eller tipping point
Inom klimatvetenskapen är en tipping point en kritisk tröskel som när den passeras leder till stora, accelererande och ofta oåterkalleliga förändringar i klimatsystemet. Källa: Wikipedia
I studien har forskarna gjort framtidsprognoser genom att enbart använda de globala klimatmodeller där Beaufortvirveln ser realistisk ut. En klimatmodell är en datorsimulering av jordens klimatsystem – atmosfär, hav, land och is. Klimatmodeller används för att rekonstruera det förflutna klimatet eller förutsäga det framtida klimatet.
– Om utsläppen av världens växthusgaser inte begränsas snarast, tyder vår prognos på att Beaufortvirveln försvagas och inte längre kan behålla sötvatten som den gör idag. Detta sötvatten kan nå ut i Nordatlanten och troligen påverka Amoc, säger Marylou Athanase, forskare vid Alfred Wegener-institutet, Tyskland.
Forskarna vill nu titta närmare på hur kopplingen mellan minskad havsis och en försvagning av Amoc kan utvecklas i framtiden.

Golfströmmen och Amoc
Amoc, Atlantic Meridional Overturning Circulation är ett större system av havsströmmar i Atlanten där Golfströmmen utgör en del.
Amoc-systemet drivs av skillnader i densitet mellan olika vattenmassor så att varmt vatten från sydligare breddgrader rör sig norrut längs havsytan där det kyls ned, sjunker och åter rör sig söderut i djuphavet.
Amoc har en avgörande betydelse för klimatet i Skandinavien eftersom det transporterar varmt vatten till höga breddgrader på norra halvklotet.
Källa: Institutet för språk och minnen och Wikipedia.
Vetenskaplig artikel:
The Arctic Beaufort Gyre in CMIP6 Models: Present and Future, Journal of Geophysical Research.