Press att prestera driver många studenter till att använda AI under utbildningen. Bild: Christin Hume, Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Studenter som använder ChatGPT gör det av olika anledningar – och skälen varierar i olika länder. Forskare tycker att lärosäten borde ta in AI i sina utbildningar.

En studie från Högskolan Kristianstad, som bygger på en undersökning där 586 högskolestudenter i Norden och USA deltog, har undersökt syftet med studenters användning av artificiell intelligens (AI).

Press att prestera är den starkaste drivkraften till att studenterna använder ChatGPT i både USA och Norden, visar forskningen. Men det finns också skillnader mellan regionerna.

– En slutsats vi drar är att studenter använder ChatGPT på ett mer målmedvetet och målinriktat sätt i USA, även om vi faktiskt förväntade oss ännu större skillnad, säger Montathar Faraon, biträdande professor i informatik vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Amerikanska studenter ser också AI som ett sätt att stärka sin innovationsförmåga och konkurrenskraft på arbetsmarknaden i större utsträckning än de nordiska studenterna. I Norden är istället underhållande och experimentella syften vanligare.

Det här är ChatGPT

ChatGPT är en chattrobot som har utvecklats av företaget OpenAI och lanserades under 2022.

Den är en så kallad språkmodell som utgår från stora mängder texter, till exempel böcker, artiklar och webbsidor men också nätforum. Verktyget tränas med hjälp av maskininlärning och även genom interaktion med användarna.

Verktyget kan göra det mesta den ombeds utföra, till exempel ge svar på frågor, söka fakta, förklara olika begrepp eller skriva texter i olika genrer – allt från poesi till sammanfattning av långa rapporter.

Källor: Wikipedia och Internetstiftelsen

AI-användning bör tas in i utbildningar

Både utbildare och beslutsfattare kan lära sig saker av studiens resultat, menar forskarna. För skolor och lärare handlar det om att förstå hur AI kan användas som pedagogiska verktyg i undervisningen, men också för att förbättra studenters resultat.

– Studien bekräftar ju att studenter använder ChatGPT för att de vill förbättra sina studieresultat. Då är det också lärares uppgift att hjälpa studenter att förstå hur de kan göra det på bästa sätt. Men vi behöver också förbereda dem på hur AI kan användas i deras framtida yrkesroller, oavsett om det gäller designers, ekonomer eller lärare. Lärosätens uppgift är att göra studenter anställningsbara. De lärosäten som inte integrerar AI-användning i sina utbildningar kan komma att väljas bort.

Risk för AI-beroende

En av utmaningarna för beslutsfattare är att anpassa regler och riktlinjer för AI-användning i undervisningen. Användningen behöver till exempel följa dataskyddsförordningen (GDPR) och EU:s AI-förordning. Dessutom borde lärare få utbildning för att kunna använda tekniken på ett bra sätt, menar forskarna.

– Samtidigt är det av stor vikt att balansera användningen för att undvika ett AI-beroende och säkerställa att studenter också utvecklar kritiskt tänkande och ämnesförståelse. Det kommer att visa sig snabbt under samtal, till exempel vid anställningsintervju, om du inte lär dig reflektera på egen hand, säger Kari Rönkkö, professor i informatik vid Högskolan Kristianstad.

Vetenskaplig artikel:

International perspectives on artificial intelligence in higher education: An explorative study of students intention to use ChatGPT across the Nordic countries and the USA, Education and Information Technologies.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera