
Hur kan en liten parasit ta sig in i kroppens mest skyddade område – hjärnan? Det har länge varit ett mysterium. Men nu har forskare vid Stockholms universitet avslöjat hur den vanliga parasiten Toxoplasma gondii lyckas ta sig in i det centrala nervsystemet.
Tidigare forskning har visat att parasiten Toxoplasma gondii kan ta kontroll över immunceller och styra deras rörelser, vilket gör det möjligt för den att sprida sig i kroppen.
Men hur parasiten tar sig från blodet och genom den svårgenomträngliga blod-hjärnbarriären, som normalt skyddar hjärnan från skadliga ämnen och mikroorganismer, har varit okänt – fram till nu.
– Det som möjliggjorde fynden är att vi har utvecklat en ny metod för att spruta in och spåra parasiter i hjärnan hos möss, säger forskaren Matias Rodriguez vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.
Parasiten kan snabbt nå hjärnan
Studien visar att parasiten manipulerar infekterade immunceller så att de klibbar fast i hjärnans kärlväggar. Det görs med hjälp av de klisterliknande molekylerna ICAM-1 och CD18. Parasiten kan sedan ta sig in i hjärnan på bara några timmar.
– Det är en mycket fiffig strategi av parasiten att manipulera immunceller så att de klibbar fast i hjärnans blodkärl och på så sätt enkelt kunna nå hjärnvävnaden, säger Antonio Barragan som är professor vid Stockholms universitet.
Resultaten kan på längre sikt hjälpa forskarna att utveckla riktade förebyggande behandlingar mot infektionen.
Vanlig parasit som orsakar infektion
Toxoplasma gondii orsakar sjukdomen toxoplasmos som sannolikt är världens vanligaste parasitinfektion. Uppskattningsvis är minst 30 procent av jordens befolkning och cirka 15 – 20 procent av Sveriges befolkning bärare av parasiten.
Toxoplasma sprids främst via kattavföring, otillagat kött och dålig livsmedelshygien. De flesta smittade får inga symtom. Hos personer med nedsatt immunförsvar till följd av exempelvis hiv, organtransplantationer eller cellgiftbehandling kan dock toxoplasma ge livshotande hjärninfektion, encefalit. Parasiten kan även vara farlig för foster.
Vetenskaplig artikel:
ICAM-1/CD18-mediated sequestration of parasitized phagocytes in cortical capillaries promotes neuronal colonization by Toxoplasma gondii, Nature Communications.