Sjukt barn håller mammas hand.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Antalet fall av hemolytiskt uremiskt syndrom – en sjukdom som orsakas av bakterier – har ökat bland barn i Sverige de senaste åren, enligt en studie från Karolinska institutet. Ökningen sammanfaller med en förändring i det nationella barnvaccinationsprogrammet.

Hemolytiskt uremiskt syndrom (pHUS) orsakas av pneumokocker, en typ av bakterier. Sjukdomen drabbar främst små barn och kan leda till njursvikt.

Vaccin mot pneumokocker ingår i barnvaccinationsprogrammet, men skyddet har varierat beroende på vilka undertyper av bakterien som ingår.

År 2010 infördes ett vaccin som skyddade mot 13 olika typer av pneumokocker. År 2019 ändrades vaccinet till att skydda mot tio typer, PCV10.

Vaccinationerna ändrades

I en studie har forskare vid Karolinska institutet granskat alla fall av den ovanliga, men allvarliga, sjukdomen i Sverige mellan 2009 och 2024. Totalt drabbades 25 barn. Forskarna har sedan analyserat vilken typ av pneumokocker som orsakat sjukdomen och vilket vaccin patienterna hade fått.

Forskarna upptäckte att majoriteten av fallen inträffade mellan 2022 och 2024, då förekomsten av sjukdomen var cirka tio gånger högre än tidigare.

– Ökningen sammanfaller med ändringen i vaccinationsprogrammet. Vi kunde också se att de som drabbats av pHUS var infekterade med två pneumokocktyper som det tidigare vaccinet, men inte PCV10, skyddar mot, säger Helena Hildenwall, docent vid Karolinska institutet.

Kan minska med nytt program

År 2024 ersattes PCV10 i barnvaccinationsprogrammet av PCV15 – ett vaccin som skyddar mot 15 pneumokocktyper och de mest sjukdomsframkallande bakterievarianterna.

– Det skulle kunna innebära att förekomsten av pHUS börjar minskar igen, men det finns också en risk att andra typer av pneumokocker tar över och börjar orsaka sjukdom. Därför är det viktigt att fortsätta övervaka förekomsten av allvarliga pneumokocksjukdomar hos barn, säger Milan Chromek, docent vid Karolinska institutet.

Orsakssamband kan inte fastställas

Forskarna betonar dock att de inte kunnat säkerställa sambandet, eftersom antalet drabbade barn var få. Dessutom kan covid-19-pandemin ha påverkat risken för sjukdom.

De kommer nu att fortsätta följa patienterna för att bedöma eventuella långsiktiga konsekvenser.

Vetenskaplig artikel:

Pneumococcal Hemolytic Uremic Syndrome in Children in Sweden, JAMA Network Open.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera