Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett enkelt urinprov kan i framtiden räcka för att upptäcka prostatacancer tidigt, visar ny forskning från bland annat Karolinska institutet. Med hjälp av AI och genanalyser har forskarna hittat träffsäkra biomarkörer i urinen – och resultatet överträffar dagens PSA-test.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män i Sverige och en av de främsta dödsorsakerna globalt. En stor utmaning inom diagnostiken är bristen på exakta biomarkörer för att upptäcka tumören i ett tidigt skede.

Nu har en internationell forskargrupp, där Karolinska institutet ingår, identifierat nya och mer precisa biomarkörer som kan förbättra tidig upptäckt.

Celler analyserades med AI

Forskarna har analyserat mRNA-aktiviteten hos alla gener i tusentals enskilda celler som finns i prostatatumörer. Genom att koppla varje cells genaktivitet till dess plats i tumören och cancergrad kunde de skapa digitala modeller av sjukdomen.

Modellerna analyserades med hjälp av AI för att hitta proteiner som kan fungera som biomarkörer. Dessa testades sedan i blod, prostatavävnad och urin från närmare 2 000 patienter.

Biomarkörer i urin

Forskarna hittade biomarkörer i urin som med hög precision kan visa om en person har prostatacancer – och hur allvarlig den är. Enligt studien presterar biomarkörerna bättre än PSA-testet, som idag används inom vården.

– Det finns många fördelar med att mäta biomarkörer i urin. Det är en icke-invasiv och smärtfri provtagning som skulle kunna genomföras i hemmet och provet kan sedan analyseras med rutinmetoder i kliniska laboratorier, säger Mikael Benson, forskare vid Karolinska institutet som lett forskningen.

Behöver utvärderas i kliniska studier

Nästa steg i forskningen är storskaliga kliniska prövningar.

– Nya, mer precisa biomarkörer än PSA kan leda till tidigare diagnos och bättre prognos för män med prostatacancer. Dessutom kan det minska antalet onödiga prostatabiopsier bland friska män, säger Mikael Benson.

Vetenskaplig artikel:

Combining spatial transcriptomics, pseudotime and machine learning to find biomarkers for prostate cancer, Cancer Research.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera