Allergi
-
Småsnuskigt eller städdille – vad är bäst för hälsan?
Småsnuskigt eller städdille – vad är bäst för hälsan? Helt klart är rätt städning i vårdmiljöer livsavgörande. Men hur skadliga är dammtussarna, kvalstren och silverfiskarna där hemma?
-
Astma och allergi kan bero på moderkakan
Förändringar i moderkakan kan öka risken att barn tidigt utvecklar astma och allergier. Det visar en studie från Örebro universitet. – Vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln, säger forskaren Maria Lodefalk.
-
Tejp mot skoskav orsakar allergi hos rekryter
Den tejpning av rekryters fötter som försvaret rekommenderar inför långa marscher kan ge livslånga kontaktallergier, visar ny forskning. – Det här kan vara ett nationellt problem med potentiellt många rekryter inblandade, säger läkaren och...
-
Bebisar äter mer jordnötter – men ingen minskning av allergier
Svenska bebisar äter mer ägg och jordnötter än tidigare. Många hade hoppats att sådan tidig introduktion av så kallade allergena livsmedel skulle minska barns allergier. Men så har det inte blivit, i alla fall inte enligt en svensk studie.
-
Antibiotika till små barn ökar risken för astma och allergier
Risken att drabbas av astma och eksem ökar hos barn som behandlats med antibiotika under sina första 18 levnadsmånader. Förklaringen kan vara att läkemedlet påverkar tarmbakterier och stör immunsystemets utveckling.
-
Risk för matallergi minskar med tidiga smakportioner
Spädbarn som fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg redan från tre månaders ålder, hade en minskad risk för matallergi när de var tre år jämfört med en kontrollgrupp.
-
Mjölk i kosten vid amning kan skydda barnet mot allergi
Barn till mammor som dricker komjölk under amningen löper minskad risk att utveckla födoämnesallergi. Den slutsatsen drar livsmedelsforskare på Chalmers tekniska högskola.
-
Så kan allergi tränas bort
Går det att träna bort en matallergi? Den snabba svaret är ja, menar Caroline Nilsson, barnläkare och forskare. Flera studier har visat goda resultat när det gäller att öka kroppens tolerans mot mjölk, ägg och jordnötter.
-
Förskolan minskade risk för astma och allergier
Att ge barn tillgång till förskola kan öka risken för infektioner på kort sikt, men risken för att utveckla astma och allergier tycks minska, visar en rapport från IFAU om familjebakgrund och barns hälsa.
-
Tandkräm med mint kan ge allergiska besvär
Det mintsmakande aromämnet karvon finns framförallt i grönmynta/spearmint och är ett vanligt smakämne i tandkräm. Karvon har visat sig ge allergiska reaktioner hos personer med eksem och slemhinnebesvär, till exempel oral lichen planus. Tandläkare som...
-
Småbarn undersöks för allergier
En stor hälsoundersökning i Västerbotten följer barn från graviditet och födelse till sju års ålder. Nu fyller de första barnen ett och ett halvt år och det är dags för en kontroll – som kan bidra till forskning för att...
-
Fet fisk och nötter kan minska allergirisken
Barn som får i sig en kost med fleromättade fettsyror löper mindre risk att utveckla astma och hösnuva under uppväxten, visar en studie gjord på svenska åttaåringar. De nyttiga fetterna finns bland annat i nötter, vegetabilisk olja och fet fisk....
-
Nej, amning skyddar inte mot allergi och astma
Allergiproblem och astma kan inte förebyggas med amning, vilket länge varit omdebatterat. Snarare kan amning öka risken för hösnuva och eksem, enligt Uppsalaforskare. Men det finns andra positiva effekter.
-
Många barn har felaktig diagnos för matallergier
Barn som undviker mjölk, fisk, ägg eller vete på grund av födoämnesöverkänslighet har inte sämre livskvalitet jämfört med jämnåriga som äter normalkost, enligt en avhandling från Umeå universitet. Men rädslan...