1. 19 november 2024

    Småsnuskigt eller städdille – vad är bäst för hälsan?

    Småsnuskigt eller städdille – vad är bäst för hälsan? Helt klart är rätt städning i vårdmiljöer livsavgörande. Men hur skadliga är dammtussarna, kvalstren och silverfiskarna där hemma?

  2. Liten nyfödd bebis med sjukhusband på handleden.
    1 oktober 2024

    Astma och allergi kan bero på moderkakan

    Förändringar i moderkakan kan öka risken att barn tidigt utvecklar astma och allergier. Det visar en studie från Örebro universitet. – Vi barnläkare borde intressera oss mer för moderkakans möjliga betydelse för barnet efter födseln, säger forskaren Maria Lodefalk.

  3. Landsväg, sommartid, åker på ena sidan. Grönklädda soldater ute på marsch med ryggen mot kameran.
    28 februari 2024

    Tejp mot skoskav orsakar allergi hos rekryter

    Den tejpning av rekryters fötter som försvaret rekommenderar inför långa marscher kan ge livslånga kontaktallergier, visar ny forskning. – Det här kan vara ett nationellt problem med potentiellt många rekryter inblandade, säger läkaren och...

  4. Bebis framför blå matskål, har blått kladd runt munnen, vuxen sitter tätt bakom.
    24 oktober 2023

    Bebisar äter mer jordnötter – men ingen minskning av allergier

    Svenska bebisar äter mer ägg och jordnötter än tidigare. Många hade hoppats att sådan tidig introduktion av så kallade allergena livsmedel skulle minska barns allergier. Men så har det inte blivit, i alla fall inte enligt en svensk studie.

  5. 31 augusti 2023

    Pollen aktiverar tidiga mastceller i blodet

    Under björkpollensäsongen ökar mängden förstadieceller till mastceller hos astmapatienter – särskilt hos personer med svåra symtom. Det visar en studie.

  6. 9 september 2022

    Antibiotika till små barn ökar risken för astma och allergier

    Risken att drabbas av astma och eksem ökar hos barn som behandlats med antibiotika under sina första 18 levnadsmånader. Förklaringen kan vara att läkemedlet påverkar tarmbakterier och stör immunsystemets utveckling.

  7. nyfiken liten bebis försöker smaka mat från sin mammas tallrik
    27 juni 2022

    Risk för matallergi minskar med tidiga smakportioner

    Spädbarn som fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg redan från tre månaders ålder, hade en minskad risk för matallergi när de var tre år jämfört med en kontrollgrupp.

  8. 10 juni 2022

    Så sabbar kvalster försvaret mot luftvägsinfektioner

    Astmatiker ska undvika kvalster. Kvalsterallergi, och enbart det faktum att en astmatikers luftvägar exponeras för kvalster, ökar risken för infektioner, visar ny forskning.

  9. 7 april 2021

    Ny metod förutsäger hur svår pollensäsongen blir

    Den som är pollenallergisk behöver känna till halterna av pollen i luften för att kunna lindra sina besvär i tid. En ny metod kan ge prognos för hela pollensäsongen – och säga hur svår den blir.

  10. 11 januari 2021

    Mjölk i kosten vid amning kan skydda barnet mot allergi

    Barn till mammor som dricker komjölk under amningen löper minskad risk att utveckla födoämnesallergi. Den slutsatsen drar livsmedelsforskare på Chalmers tekniska högskola.

  11. 17 december 2020

    Kontakteksem eller irritation? Genetiska markörer säkrare än lapptest

    Med hjälp av algoritmer har forskare vid Karolinska Institutet identifierat markörer som kan särskilja mellan irritationseksem och kontaktallergi, två hudreaktioner som ser snarlika ut men kräver olika medicinisk handläggning.

  12. 8 oktober 2019

    Så kan allergi tränas bort

    Går det att träna bort en matallergi? Den snabba svaret är ja, menar Caroline Nilsson, barnläkare och forskare. Flera studier har visat goda resultat när det gäller att öka kroppens tolerans mot mjölk, ägg och jordnötter.

  13. 11 februari 2019

    Förskolan minskade risk för astma och allergier

    Att ge barn tillgång till förskola kan öka risken för infektioner på kort sikt, men risken för att utveckla astma och allergier tycks minska, visar en rapport från IFAU om familjebakgrund och barns hälsa.

  14. 5 november 2018

    Tandkräm med mint kan ge allergiska besvär

    Det mintsmakande aromämnet karvon finns framförallt i grönmynta/spearmint och är ett vanligt smakämne i tandkräm. Karvon har visat sig ge allergiska reaktioner hos personer med eksem och slemhinnebesvär, till exempel oral lichen planus. Tandläkare som...

  15. 7 augusti 2018

    Jordgolv gav större motståndskraft mot allergier

    Möss som får leva i burar med jord på golvet får en ökad motståndskraft mot allergiska inflammationer. Närkontakten med mikroorganismer i jorden triggar antiinflammatoriska gener hos mössen.

  16. 21 mars 2018

    Småbarn undersöks för allergier

    En stor hälsoundersökning i Västerbotten följer barn från graviditet och födelse till sju års ålder. Nu fyller de första barnen ett och ett halvt år och det är dags för en kontroll – som kan bidra till forskning för att...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera