1. Kvinna använder en läsplatta.
    19 december 2024

    Utbildning och inkomst formar våra nyhetsvanor

    Pengar spelar roll för att kunna prenumerera på en digital morgontidning. Lågutbildade med lägre inkomster vänder sig i stället till sociala medier för att ta del av nyheter. Det visar en ny rapport.

  2. 10 december 2024

    Kan ryskt inflytande urholka Sveriges demokrati?

    Säkerhetspolitiken blir alltmer sammanflätad med främmande makts strategiska användning av finans- och energimarknader och opinionsbildning. Efter invasionen av Ukraina och Sveriges medlemskap i NATO, har detta blivit särskilt angeläget i Sveriges förbindelser med Ryssland.

  3. Kvinna med hörlurar sitter framför dator.
    10 december 2024

    Kvinnliga politiker tog mer plats under pandemin

    Under pandemin fick kommunpolitikerna ställa om till digitala möten. Förändringen gjorde att kvinnliga politiker hade lättare att komma till tals om lite "hårdare" ämnen, till exempel infrastruktur och bostäder.

  4. Unga demonstrerar för klimatet.
    14 november 2024

    Svårt för unga att påverka klimatmöten

    Ungdomar kan delta vid FN:s stora klimatmöten, men att påverka besluten som rör deras egen framtid är svårt. Ojämlika villkor och byråkrati hindrar ungas inflytande. Det visar en studie gjord vid Linköpings universitet.

  5. Indiens premiärminister Narendra Modi vinkar på en scen. I bakgrunden synd människor och en stor bild på Modi.
    6 november 2024

    Indien siktar på att bli världsmakt – så påverkas Sverige

    Indien balanserar just nu sina strategiska intressen mellan USA, Ryssland och Kina. I en rapport från FOI analyseras hur det påverkar Sverige. – Indien importerar numera oerhört mycket olja från Ryssland och bidrar till den ryska statskassan och därmed till kriget i Ukraina. Det påverkar...

  6. Vy i solnedgång över Stockholms innerstad, stadshuset till höger.
    5 september 2024

    Lokalpolitiker gynnar egna bostadsområden vid nybyggen

    Svenska kommunpolitiker är mindre benägna att godkänna bygglov för nya flerfamiljshus i områden där de själva bor. Istället tenderar de att flytta impopulära byggprojekt till andra delar av kommunen. Det visar ny forskning. – Politiker med makt i kommunen skyddar sina egna...

  7. Man blickar mot Europaparlamentet.
    28 maj 2024

    Valkompasser kan vässas med ny metod

    Valkompasser har blivit populära när väljare vill matcha sina åsikter med partiernas. Men med en ny metod kan testerna bli både enklare och tillgängligare för fler, enligt en studie vid Stockholms universitet.

  8. Trump talar till anhängare på en flygplats
    7 mars 2024

    Demokratisk tillbakagång präglar supervalår

    I mer än hälften av de länder som håller nationella val i år syns bakslag för demokratin. Men oroväckande tendenser finns också i USA, och kommande presidentval kan bli avgörande för demokratins framtid i landet. Det menar forskare bakom en ny...

  9. Skylt på dörr. Skylten säger "Här kan du förtidsrösta".
    22 januari 2024

    SD-väljare förtidsröstar mer

    I valen 2014 och 2018 förtidsröstade SD:s väljare i högre utsträckning än andra, visar forskning från Göteborgs universitet. Förtidsröstandet verkar ha varit en strategi för väljarna att bevara valhemligheten.

  10. Person med gul stickad kofta och silverarmband sitter med händerna på en bärbar dator.
    17 oktober 2023

    Hot och trakasserier mot kvinnor i politiken stör demokratin

    Att politiker drabbas av hot, trakasserier och skrämseltekniker blir vanligare. Och framträdande politiker som är kvinnor trakasseras och tystas i högre utsträckning än manliga kollegor. Denna klyfta får följder för demokratin, enligt en ny <a...

  11. Elever pluggar vid trädbord utomhus, med uppslagna böcker, sommarväder.
    9 oktober 2023

    Oroande gap när skolan lär ut samhällskunskap

    Undervisningen i samhällskunskap skiljer sig mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program på gymnasiet. Det betyder att en del elever inte får viktiga kunskaper om demokrati, enligt en ny avhandling.

  12. 22 september 2023

    Långa köer påverkade valdeltagandet negativt

    Färre röstade i distrikt som hade långa köer till valurnorna under det senaste valet i Sverige. Men väntetiden kan bara förklara en liten del av minskningen i valdeltagandet.

  13. Närbild av svart kamera på svart uniformsklädsel.
    27 juni 2023

    Kroppskameror på ordningsvakter – en utveckling att hålla ögonen på

    Ett extra vakande öga på uniformsbröstet – allt fler ordningsvakter bär så kallade kroppskameror med inspelningsfunktion. Men det finns risker med utvecklingen, bland annat gällande etik och rättssäkerhet. Och ordningsvakterna själva är...

  14. En stenstaty av en kvinna som håller en vågskål i handen, Justitia. Grönska i förgrunden.
    16 juni 2023

    Åklagares känslor är viktiga för objektiva domar

    Åklagares känslor spelar en viktig roll i förundersökningar. Och medvetenhet om känslorna är inget som minskar objektiviteten och rättssäkerheten – det är tvärtom, enligt en studie.

  15. Äldre målning av vitklädd kung som får krona på huvudet, omgiven av människor, inomhus.
    15 maj 2023

    Då förändrades bilden av frihetstiden och Gustav III:s tid

    Heja kungen eller heja demokratin? Bilden av det förflutna förändrades mycket under 1800-talet och fram till sent 1900-tal i Sverige. Det visar en avhandling som tittar på hur frihetstiden och Gustav III:s regeringstid har beskrivits.

  16. Folkmassa utomhus, i fokus syns ung man som ropar i megafon.
    9 maj 2023

    Det avgör vem som blir politiskt aktiv, exempelvis i Ryssland

    Vem blir politiskt aktiv? I Ryssland och många andra länder är politiskt engagemang ett privilegium för de redan privilegierade – de som har hög status och tillhör de rätta sociala nätverken. Det är slutsatsen i en ny avhandling.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera