Klimakteriet
-
Lite hull skyddar skelettet efter klimakteriet
Det är inte bra för hälsan att väga för mycket, men några extra kilo kan stärka skelettet under klimakteriet. Att väga mindre än man gjorde som 20-åring, eller komma in i klimakteriet tidigt, ökar däremot risken för benbrott.
-
Östrogen kan öka risken för äggstockscancer och bröstcancer
Naturligt höga nivåer av östrogenet östradiol kan öka risken för äggstockscancer och en viss typ av bröstcancer. Resultatet bidrar till förståelsen för hur östrogen påverkar risken för cancer.
-
Hormonerna som lindrar klimakteriet
Många kvinnor upplever försämrad livskvalitet under klimakteriet. Hormonbehandling har visat god effekt. Ändå används det sällan. Varför?
-
Klena belägg för hur östrogenbehandling påverkar hälsan
Behandling med östrogen under klimakteriet är både bra och dåligt för hälsan, enligt olika studier. Men de vetenskapliga beläggen är klena eller bara "måttligt bra", menar forskarna bakom en granskning.
-
Bättre hälsa i klimakteriet med kunskap och stöd
Ökad kunskap och individuellt stöd från primärvården kan minska besvär hos kvinnor under klimakteriet. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.
-
Lägre dos östrogenhämmare minskar risken för bröstcancer
Läkemedlet tamoxifen minskar risken att insjukna och få återfall i bröstcancer – men har flera biverkningar. Nu visar forskning att man kan ge en betydligt lägre dos av östrogenhämmaren och ändå få god effekt.
-
Frysta ägg hjälper kvinnor få barn efter bröstcancer
Kvinnor med bröstcancer vars ägg eller äggstocksvävnad frystes ned födde fler barn efter sin diagnos än kvinnor med bröstcancer som inte genomförde en sådan behandling, visar en studie av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Oklar övergångsålder hos var tredje kvinna
Passerat klimakteriet eller inte? Hos mer än var tredje 50-årig kvinna ger kroppen inget klart svar på den frågan, Enligt en studie från Göteborgs universitet. Orsaken till oklarheten är ökad användning av hormonspiral och p-piller.
-
Styrketräning kan hjälpa mot klimakterieproblem
Styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med svettningar och vallningar i klimakteriet. Det visar en forskning från Linköpings universitet.
-
På tv är kvinnor i klimakteriet ofta bindgalna
När äldre personer är med i tv-serier har de ofta bara biroller. Kvinnor framställs som äldre vid yngre ålder än män. Deras sexualitet och attraktivitet är kopplad till fertilitet och deras åldrande skildras ofta som något främmande och skrämmande. Det framgår av forskning vid...
-
Faktor som fördubblar risken att dö i bröstcancer
Risken att dö av bröstcancer är dubbelt så stor för patienter med hög heterogenitet av östrogenreceptorn inom en och samma tumör jämfört med patienter med låg heterogenitet. Studien visar också att den ökade risken att dö på 25 års sikt är oberoende av andra kända tumörmarkörer...
-
Stenålderskost mer hälsosam för överviktiga kvinnor
Överviktiga kvinnor som passerat klimakteriet går ner mer i vikt och har lättare att hålla den lägre vikten om de äter stenålderskost. De får också lägre nivåer av riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det visar en studie vid Umeå universitet.
-
Positivt med paus i cancerbehandling
Det går att göra avbrott i förlängd medicinering mot hormonkänslig bröstcancer utan att effekten av behandlingen påverkas. Kvinnor mår dessutom bättre om de tar en tre månader lång paus från hormonpreparat varje år, visar en läkemedelsstudie.
-
Oväntat långvarig risk för återfall i bröstcancer
Kvinnor med östrogenreceptor-positiv bröstcancer har en betydande risk för återfall så långt som 20 år efter diagnos, visar en ny studie. Läkare och patient bör därför diskutera om hormonbehandlingen ska förlängas för att minska återfallsrisken, menar forskarna.
-
Generna påverkar när vi får första barnen – och hur många det blir
Hur många barn man får och vid vilken ålder är inte helt och hållet ett fritt val. Den individuella genuppsättningen spelar också roll. Det visar en ny stor studie, som letts av bland annat Uppsala universitet och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Genetics.
-
Svårt att förklara könsskillnader vid mag-tarmbesvär
Fler kvinnor än män söker för mag-tarmproblem. Varför? En avhandling från Lunds universitet försöker ge svaret och lägger samtidigt ett oväntat diabetesfynd i dagen.