Kost
-
Så påverkar snabbmatsreklam vad unga äter
Övervikt och fetma är ett växande folkhälsoproblem som kryper allt längre ner i åldrarna. Ioannis Ioakeimidis, forskare vid Karolinska Institutet, undersöker hur ungas exponering för matreklam påverkar vad de väljer att äta. Hans metod involverar även barnen i forskningen.
-
Kostbehandling mer effektivt än läkemedel vid IBS
Vid diagnosen IBS, känslig tarm, är kostbehandling mer effektivt än läkemedel, visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Med en justering av kosten fick mer än sju av tio patienter påtagligt lindrigare symtom.
-
Blir barn speedade av socker?
Barnkalas! Ballonger och serpentiner, lekar och Ja må hen leva, finklädda kompisar och prassliga paket – och kanske tårta, glass, läsk, fiskdamm med godispåsar. En del föräldrar bävar för vad som väntar: sockerstinna, hyperaktiva barn. Men...
-
Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot tarmsjukdom
Att äta mycket fisk och grönsaker vid ett års ålder, och även ha ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.
-
Här är riskerna med energibrist hos idrottare
Relativ energibrist, att man äter för lite i relation till hur mycket man tränar, är inte ovanligt inom idrotten. Energibristen kan bland annat påverka järnstatus och immunförsvar och leda till ätstörningar, stressfrakturer och benskörhet. Det...
-
Tidig behandling av barn med fetma har effekt
Om behandling och stöd till föräldrar startar redan i förskoleåldern kan svår övervikt minska hos barn. Effekten är dessutom långsiktig, visar en studie.
-
Gröna bladgrönsaker skyddar vid hjärtinfarkt
Röda blodkroppar som utsätts för syrebrist skyddar mot skador vid hjärtinfarkt. Effekten förstärks av kost som innehåller nitratrika grönsaker, enligt en ny studie.
-
Antioxidanter hjälper cancertumörer att växa
Kosttillskott med C-vitamin och andra antioxidanter kan göra mer skada än nytta. Antioxidanter stimulerar nämligen cancertumörer att bilda nya blodkärl som skyndar på deras tillväxt och spridning. Det visar en studie.
-
Matvanor och samspel gav oss stor hjärna
Var det kosten eller sociala interaktioner som lade grunden till människans stora hjärna? Frågan har splittrat forskare, men en studie visar nu att det rör sig om en kombination.
-
Mycket onyttig mat i matbutikers reklamblad
Ohälsosam mat dominerar i mataffärernas veckoblad, enligt en genomgång som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.
-
Maten du äter kan försämra din djupsömn
Äter du fryspizza och choklad till middag finns risken att du sover sämre jämfört med om du ätit en nyttig laxpytt. Det framgår av ett sömnexperiment vid Uppsala universitet. De deltagare som åt en jämförelsevis onyttig mat fick ytligare...
-
Då är kaffe som nyttigast, enligt forskarna
Rätt tillagat kaffe kan skydda mot sjukdom. Men vad är bäst – bryggkaffe, kokkaffe eller latte? Och vilka bönor? Hur nyttigt kaffe är för oss är en komplex historia, säger forskarna.
-
Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant
Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.
-
Mobilapp gav bättre matvanor hos små barn
Mindre söta drycker och onyttigt snacks, men också minskad skärmtid. En mobilapp på flera språk hjälpte föräldrar att ge sina barn hälsosammare vanor, visar en studie.
-
Klimatsmart sjömat kan bidra till bättre kostvanor
Livsmedel från vatten kan spela en viktig roll för hälsosam och hållbar matproduktion. Men resurserna används inte fullt ut, menar forskare bakom en studie.
-
Tidiga smakprov ger kortare amningstid
Spädbarn som börjar tidigt med små smakprov av fast föda får en kortare amningstid. Något som gör att både mamman och barnet går miste om de hälsofördelar som amningen har.