1. Äldre kvinna i morgonrock har en förpackning med tabletter i sina händer.
    21 november 2024

    Hjärtmediciner kan minska risken för demens

    Vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar kan ha en skyddande effekt mot demens, enligt en ny studie. Däremot tycks mediciner som tas för att förebygga stroke öka risken.

  2. Hand vid avlång plastbehållare för mediciner. Piller i olika färger synds inuti behållaren.
    19 november 2024

    Gamla läkemedel kan få nya användningsområden

    AI har revolutionerat arbetet med att kunna ge exakt rätt medicin till varje människa, enligt forskare från Högskolan i Skövde. Med hjälp av AI kan också gamla läkemedel få nya användningsområden.

  3. Gravid mage i skogsmiljö, kofta, jacka, hand på mage.
    18 november 2024

    Epilepsiläkemedel under graviditet kan öka risk för npf-diagnoser

    Barn vars mammor tagit epilepsiläkemedel under graviditeten får något oftare än andra en neuropsykiatrisk diagnos, till exempel autism. Det visar en studie från bland annat Karolinska Institutet. Riskerna i absoluta tal är dock små, poängterar forskarna bakom studien.

  4. Person sitter ned utomhus och håller om sitt knä. Träningskläder, strandmiljö.
    18 november 2024

    Upptäckt kan ge bättre behandling av kronisk smärta

    När signaler om smärta leds längs nervsystemet spelar så kallade kalciumkanaler en central roll. Nu har forskare vid Linköpings universitet studerat hur det går till inuti kalciumkanalerna när en smärtsignal kommer. Kunskapen kan enligt forskarna användas för att utveckla bättre...

  5. Utskrift av EKG och tabletter.
    11 november 2024

    Hjärtpatienter riskerar depression i onödan

    De flesta som haft en hjärtinfarkt behandlas med betablockerare, men alla patienter har inte har nytta av läkemedlet. En ny studie vid Uppsala universitet visar att de därför riskerar drabbas av biverkningar som nedstämdhet och depression i onödan.

  6. Vårdpersonal i samtal med patient i sjukhussäng.
    5 november 2024

    Bättre samtal om mediciner behövs för äldre

    När äldre personer skrivs ut från sjukhus kan missförstånd göra att medicinerna tas fel i hemmet. Enligt en ny studie behöver samtal om läkemedel förbättras och anpassas mer efter patienterna. Även anhöriga behöver bli mer delaktiga i den fortsatta behandlingen.

  7. En kvinna håller sin hand över en äldre mans hand.
    1 oktober 2024

    Medicin mot alzheimer kan bromsa annan demenssjukdom

    För personer som utvecklar Lewykroppsdemens saknas idag effektiv behandling. Men nu visar en studie från Karolinska institutet att läkemedel mot Alzheimers sjukdom tycks kunna bromsa kognitiv försämring.

  8. Avlånga piller utspridda på ett bord.
    12 september 2024

    Många antibiotikakurer kan skada tarmen

    Upprepad användning av antibiotika kan ge långvariga effekter på tarmfloran. Dessutom kan den skyddande slembarriären i tarmen skadas. Det visar studier vid bland annat Umeå universitet.

  9. Två personer som går på en gata med vita käppar framför sig.
    11 september 2024

    Genterapi effektivt vid ärftlig blindhet

    Bothnia dystrofi är en form av ärftlig blindhet, särskilt vanlig i Västerbotten. Enligt en ny studie vid Karolinska institutet kan genterapi förbättra synen hos personer med sjukdomen.

  10. Kvinna med blått nagellack håller i en injektionspenna.
    4 september 2024

    Diabetesmedicin ökar inte risken för självmord

    Farhågor har funnits att populära diabetesläkemedel som Ozempic kan öka risken för självmord och självskadebeteende. Men enligt en studie vid Karolinska institutet finns ingen tydlig koppling.

  11. Patinet med en infart i handen för att ge läkemedel.
    2 september 2024

    Därför lindrar morfin svår smärta

    Läkemedlet morfin används för att minska smärtor, men hur fungerar det i kroppen? Forskare vid Karolinska institutet har nu tagit reda på mer om nervprocesserna bakom smärtlindringen, något som kan få betydelse för att minska allvarliga biverkningar.

  12. Äldre man vid fönster.
    24 juni 2024

    Ny diabetesmedicin kan minska risken för demens

    Patienter med typ 2-diabetes som behandlas med till exempel Ozempic eller andra GLP-1-analoger, tycks ha en minskad risk att utveckla demenssjukdom. Det visar en studie från Karolinska institutet.

  13. Rosafärgade ojämna celler i förstoring.
    22 maj 2024

    Kroppens budbärare rustas för målstyrd cancerbehandling

    Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en målsökande cancerbehandling som utnyttjar kroppens egen "flaskpost" – små membranbubblor. En studie visar att behandlingen minskar tumörers tillväxt och förbättrar överlevnaden hos möss.

  14. Avlånga blåaktiga celler med röda prickar.
    2 maj 2024

    Ny substans minskade fetma hos möss

    Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma med läkemedelssubstanser som riktar in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det visar en studie på möss.

  15. Kvinna håller sina händer runt ett par nakna bebisfötter.
    12 april 2024

    Paracetamol under graviditet ökar inte risk för adhd och autism

    Farhågor har funnits att paracetamol under graviditeten kan öka risken för att barnet får autism, adhd eller intellektuell funktionsnedsättning. Men nu visar en stor studie att det inte finns någon koppling mellan det smärtstillande läkemedlet och neuropsykiatriska diagnoser.

  16. Man injicerar läkemedel i magen.
    10 april 2024

    Diabetesmedicin ökar inte risken för cancer i sköldkörteln

    Allt fler använder läkemedel med GLP-1-analoger mot diabetes och fetma, men farhågor har funnits att de kan öka risken för sköldkörtelcancer. Men enligt en stor studie från Karolinska institutet finns ingen koppling till cancerformen.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera