Valet 2022
-
Långa köer påverkade valdeltagandet negativt
Färre röstade i distrikt som hade långa köer till valurnorna under det senaste valet i Sverige. Men väntetiden kan bara förklara en liten del av minskningen i valdeltagandet.
-
Väl genomfört val i Sverige 2022 – enligt röstmottagarna
Allvarliga problem och ordningsstörningar är sällsynta när svenskar går till val. Det visar en enkätundersökning som gjorts bland 7 000 röstmottagare som arbetade i vallokalerna under valdagen.
-
Så skör är vår demokrati
Det är lättare att demontera demokratin än man kanske tror. Svensk grundlag utgår från att politiker vill väl. Men ett parti med egen majoritet i riksdagen kan på några få år ta kontroll över domstolar, medier och andra partiers...
-
Så blir mandatfördelningen rättvisare
Vid demokratiska val ska antalet mandat i parlamentet vara proportionerligt mot antalet röster. Men de matematiska metoder som används idag ger en något skev mandatfördelning. Forskare vid Linköpings universitet har därför utvecklat en optimeringsmodell som...
-
Hat och fördomar kan försvåra regeringsbildning
Politikerna i valrörelsen tycker inte bara olika - de tycker också att motståndarna är oärliga, ointelligenta och fördomsfulla, visar en ny studie om så kallad affektiv polarisering.
-
Partiledare som är goda förlorare bra för demokratin
Partiledare som trots politiska nederlag, talar om för sin väljare att allt gått rätt till, minskar misstron mot det politiska systemet, visar forskning. Men innan ett goda-förlorare-budskap måste partiledaren alltid bekräfta att det förlorande lägret...
-
Prat om ökad polarisering mest snack
Alla pratar om ökad polarisering. Men varken partier eller väljare tycker mer olika än förr. Kanske är allt prat om polarisering det verkliga hotet.
-
Så ska en partiledare vara
Yvig som en brittisk Boris Johnson? Skämtsam, snygg och glamorös? Nope, svenska väljare föredrar partiledare som så att säga går i fotriktiga skor, säger statsvetaren Jenny Madestam.