5 december 2017

Så styr en enskild gen mängden kostfiber

Genetiken bakom inlagring av stärkelse och kostfiber i kornkärnan är klarlagd. Upptäckten banar väg för nya särskilt fiberrika kornsorter....

1 december 2017

Antarktis lavar i livsfara

Korta perioder av förhöjd temperatur i Antarktis kan innebära livsfara för många lavarter. Lavarterna påverkas dock olika av, visar tester som...

29 november 2017

EU:s jordbruksstöd försvagar konkurrenskraften

EU:s direktstöd till jordbruket är negativt för konkurrenskraften, särskilt i de regioner där odling är som mest produktivt. –...

28 november 2017

Snabbväxande durumvete för hett klimat

Idag finns durumvete som kan odlas på savannen längs Senegalfloden under de fyra månader då det är 35–40 grader varmt, och för hett för att...

28 november 2017

Ko utan horn – genteknik för storskaliga lantbruk

Bioteknik kan förändra kor genetiskt så att de passar bättre för storskalig ko-avel. Det går till exempel föra över mänskliga genvarianter...

24 november 2017

Mindre socker i fodret kan rädda livet på hästen

Mindre socker i hästfodret kan minska risken för att hästar som lider av sjukdomstillståndet EMS ska utveckla fång, som är en smärtsam...

23 november 2017

Storleken styr hur fiskar påverkas av klimatförändringarna

Klimatförändringar och varmare vatten kan drastiskt förändra fiskpopulationers storleksstruktur och dynamik, visar forskning. Sådana...

22 november 2017

Våra insjöfiskar kan bli ätbara igen – kvicksilvret minskar

I mer än hälften av landets alla insjöar och vattendrag innehåller fisken så mycket kvicksilver att den inte bör ätas. Men ny forskning inger...

21 november 2017

Död ved kan minska insektsskadorna i skogen

Risken för utbrott av röd tallstekel kan minska med mer död ved i skogen, enligt en studie från SLU. Det beror troligtvis på att den döda veden...

20 november 2017

Titanbaserat nano-material läker bränd hud bättre

Ett material baserat på nanopartiklar av titandioxid har visat sig ha mycket lovande egenskaper vid behandling av brännskadad hud. Särskilt...

17 november 2017

Syrsor näringsrik mat sannolikt även för människor

Syrsor anses smakliga och har vid en näringsanalys ett mycket högt och intressant näringsvärde för människa. Insekter är ett livsmedel som är...

16 november 2017

Kalhuggning stryper energin till svamparna

Vid kalhuggning stryps energitillgången för svampar som lever i symbios med träd. Vanliga arter verkar komma tillbaka, men förändringar i...

10 november 2017

Fördämningar byggda av bävrar och människor påverkar miljön- men på olika sätt

För att gynna naturvården rivs konstgjorda dammar i vattendrag runt om i världen, men samtidigt byggs det andra dammar av återinplanterade...

9 november 2017

Bladytans pusselbitsformade cellskikt får sin förklaring

Som ett pussel med oregelbundna bitar. Så kan bladets yttersta cellager beskrivas. Vad som gör att cellerna har oregelbundna former har varit...

9 november 2017

Stenskvättornas ungar blir färre och magrare

Kurvorna pekar nedåt för stenskvättorna. Ungarna blivit magrare, färre ungar överlever och antalet häckande par har minskat. Förklaringen...

8 november 2017

Samspelet mellan en ört och två insekter speglar klimatförändring

En studie av samspelet mellan en växt och två insekter avslöjar en oväntad klimateffekt. Tulkörtens fröproduktionen varierade på ett sätt...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera