Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 augusti 2001

Nu startar IT-universitetet

Pressinbjudan till invigningen av IT-universitetet i GöteborgTid: 6 september 2001 kl 14.15Plats: Hus Santos på Lindholmen, Utvecklingsgatan 2, Göteborg

När nu IT är påtagligt i allt fler delar av vår vardag är det dags att inviga dess egna universitet.
IT-universitetet är en självständig skapelse av Chalmers och Göteborgs universitet, men rymmer i sig dem båda. Dessutom ingår Göteborgsregionens kommunalförbund och Västsvenska Industri- och Handelskammaren i samarbetet.

Efterfrågan på människor med IT-kunskaper har ökat de senaste åren och de befintliga utbildningarna räckte helt enkelt inte till. Därför har IT-universitetet kommit till som en tvärvetenskaplig arena där studenter, lärare, forskare och näringsliv kan mötas, och tillsammans generera den kunskap som kommer att behövas i samhället.
När människor från olika vetenskaper samverkar förs tekniken närmare verkligheten och blir mer användbar för alla.
Nya förutsättningar erbjuds lärare, forskare och studenter på IT-universitetet där kreativitet och initiativförmåga är viktigare än titel och befattning. På det sättet är lärandet mer jämlikt och de projekt- och problembaserade studierna kommer att bedrivas så nära verkligheten som möjligt.

Kom till invigningen av IT-universitetet och delta i något av de fyra parallella seminarierna där några av IT-världens medskapare talar om hur våra liv kommer att påverkas av IT i framtiden.

Är det verkligen så att IT-världen gör oss till moderna nomader?
Vem vill egentligen umgås via ett gränssnitt?
Och vad ska vi göra med datorer som har personlighet och känslor?

Program:
6 september 2001

Kl. 14.15-15.00 Husesyn, lätt förtäring, diskussion med studenter och pressinformation.

Kl.15.15-15.30 Välkomsthälsning av professor Sven Lindqvist,
invigningsord av kommunalråd Göran Johansson, rektorerna Bo Samulesson och Jan Eric Sundgren samt direktör Mauritz Sahlin.

Kl. 15.30-16.15 Fyra parallella seminarier (se nedan).

Plats: Hus Santos på Lindholmen, Utvecklingsgatan 2, Göteborg
Färja – Älvsnabben från Lilla Bommen 14.06.
Älvsnabbare från Rosenlund 14.00
Buss – 19 hållplats N Brunnsparken 13.50 Hållplatsen på
Lindholmen heter Plejadgatan.


Välkomna!


Seminarieprogram

Kraften i forskning och utveckling och hur den påverkar samhället.
Professor Lena Torell, Chalmers och vd för Ingenjörsvetenskaps-
akademin, IVA.

Web Woman – tjänster kvinnor och nätet.
Dr Eva Gustavsson, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, berättar om Olga, Hera Qraft och Ananova som erbjuder sin assistans i den virtuella världen. De har utrustats med mänskliga egenskaper och förmågor, och väcker en rad frågor som handlar om samtidens syn på kvinnor, arbetskraft och arbetslivets roller.

Framtidens gränssnitt: Från verktyg till interaktiva såpoperor.
Dr Kia Höök, Swedish Institute of Computer Science, berättar om system där datorn uttrycker egna känslor. Vi är vana att se på datorer som verktyg, men om de nu ska begåvas med ett eget inre liv måste vi kanske tänka om. Kia Höök kommer att visa några nya tillämpningar från forskarfronten som vänder upp och ned på våra föreställningar om vad en dator är och bör vara.

Mobilitet, elektronisk handel, nätverkande och globalisering – om utbildning och forskning för IT-samhället.
Professor Bo Dahlbom, Handelhögskolan vid Göteborgs universitet, talar om de nya nomaderna, de som sätter sig i rörelse när industrisamhället ger vika för tjänstesamhället. De verkar på en global marknad och använder informaionsteknologin som teknik för sin tjänsteutövning och
sitt nätverkande.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera