Katastrof i global skala när dinosaurierna dog ut
När dinosaurierna dog ut var det en katastrof i global skala – inte mindre än 70 % av alla jordens arter försvann plötsligt och på land tog ormbunkarna snabbt över världen. I senaste numret av Science presenteras en undersökning gjord på Nya Zeeland som visar att katastrofen var lika omfattande på södra halvklotet som på det norra.
Det är paleontologen Vivi Vajda från Geologiska institutionen vid Lunds universitet och Ian Raine och Chris Hollis från Institute of Geological and Nuclear Sciences på Nya Zeeland som har undersökt sediment från övergångsperioden mellan krita- och tertiärtiden för 65 miljoner år sedan. Vivi Vajda är specialist på pollenanalys. Hon och hennes nyzeeländska kollegor har kunnat undersöka sediment som vid den här tiden bildades såväl på havsbottnen och som på land.
För 65 miljoner år sedan slog en asteroid ner på Yucatanhalvön i Mexiko. En energi motsvarande en miljon Hiroshimabomber frigjordes och i Nordamerika brann skogarna ner. Troligen har stoft och sotpartiklar förmörkat solen i flera månader. Temperaturen kan ha sjunkit till fryspunkten eller ännu lägre.
– Hittills har man inte vetat om det som hände i Nordamerika var en regional eller global katastrof, säger dr Vajda. Vi har nu för första gången visat att det samma hände på södra halvklotet. Den främmande himlakroppen innehöll iridium. Vid asteroidnedslaget spreds ett tunt lager av iridium över hela jorden. Vi har undersökt sedimenten precis över detta lager och resultaten visar att växtligheten utplånades i ett slag. Sedan följde en dramatisk ökning av ormbunkar. De återhämtade sig först eftersom de var bäst anpassade till mörker och kyla, medan de andra växterna – inklusive de blombärande växterna – dröjde med att återhämta sig.
Det är samma topp i ormbunkstillväxten som man vid den här tiden ser i de nordamerikanska undersökningarna. Ormbunkarna tycks ha dominerat i ca 30 000 år efter katastrofen.
Rönen är talande därför att Nya Zeeland ligger så långt som man komma från nedslagspunkten och var geografiskt isolerat.
Man vet nu också varför inte ens polartrakternas köldtåliga dinosaurier överlevde katastrofen. Växtätarna försvann ur näringskedjan och därmed drabbades även köttätarna.
Mer information: Vivi Vajda träffas på tel 046-222 78 91 eller 073-6671533. Bilder, diagram och ytterligare information finns på internet http://www.geol.lu.se/personal/VIV/shome.xtm